Stánek s punčem v Olomouci vydělal na charitu 1,87 milionu korun. Podílel se na tom i Český rozhlas Olomouc

9. leden 2024 14:05

Rekordní částku 1,87 milionu korun vydělal v závěru loňského roku pro neziskové organizace stánek s punčem, pochutinami a řemeslnými výrobky, který na vánočních trzích v centru Olomouce postavili dobrovolníci ze spolku Dobré místo pro život. Do prodeje se zapojili i zaměstnanci Českého rozhlasu Olomouc.

Peníze z prodeje byly rozděleny organizacím starajícím se například o mentálně postižené děti, nevidomé a slabozraké či pomáhajícím náhradním rodinám. ČTK to v úterý řekla Věra Zukalová ze spolku Dobré místo pro život.

Čtěte také

Lidé ve stánku Dobrého místa pro život v předvánočním období utratili bezmála 2,4 milionu korun. "Od tržeb se odečítaly náklady na energie, pronájem, punče, vody a další drobnosti. Stánek s punčem má tradici víc než deset let a je neuvěřitelné, že za jeden měsíc se nám podařilo pro potřebné získat takové množství financí," uvedla Zukalová.

Z výtěžku spolek Dobré místo pro život podpořil například děti z olomouckého dětského domova, zařízení rané péče, hospic na Svatém Kopečku u Olomouce, mobilní hospic Nejste sami, pěstounské rodiny, handicapované sportovce, nevidomé i neslyšící či autisty.

Předloni stánek s punčem vydělal na charitu 1,6 milionu korun, v předchozích dvou letech tuto dobročinnou akci nepříznivě ovlivnila preventivní opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. V roce 2021 stánek Dobrého místa pro život fungoval pouze několik dní, jelikož vánoční trhy byly nařízením vlády zrušeny.

Role obsluhy ve stánku se v předchozích letech postupně zhostili například olomoučtí hasiči, fotbalisté, herci Moravského divadla Olomouc i Divadla na Šantovce. Akce se zúčastnili také házenkáři, pracovníci olomouckého studia Českého rozhlasu, televize ZZIP a členové hudební skupiny Mňága a Žďorp. Punč prodávali i zástupci několika firem z Olomouce a okolí.

Charitativní stánek na vánočních trzích je jedinou akcí, kdy spolek Dobré místo pro život posílá peníze přímo na účty organizací. Spolek se podle Zukalové zaměřuje spíš na podporu konkrétních projektů. Dobré místo pro život je organizace dobrovolníků, kteří svůj volný čas věnují sociálně znevýhodněným skupinám v Olomouci. Dobrovolníci pro spolek pracují bez nároku na odměnu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio