Startuje tradiční Tříkrálová sbírka. Proč se nad dveře píše K+M+B? Písmena nesymbolizují jména králů

V Olomouckém kraji startuje tradiční Tříkrálová sbírka. Kvůli proticovidovým opatřením letos koledníci vyráží do ulic nejen v tradičních převlecích, ale taky s respirátory. 

Tříkrálovou koledu i s doprovodem flétny mají už perfektně natrénovanou sourozenci Strejčkovi z Krčmaně. Nejstarší z nich Jan chodí koledovat už od dětství a později se k němu přidali i mladší sourozenci. „Chodíme úplně od malička, už když jsem byl v kočárku. Už by mi bylo divné nechodit. Také to vnímám jako pomoc,“ říká Jan Strejček.

Podle tradice přinesli tři králové narozenému Ježíškovi dary – zlato, kadidlo a myrhu. S prázdnou na domy zvonit nebudou ani koledníci Tříkrálové sbírky, symbolicky lidem předají drobné pozornosti.

„Tady máme cukříky a kalendáře, které dáváme lidem,“ ukazuje Lucie Strejčková. „Máme i svěcenou křídu, kterou píšeme K+M+B. Spíše to píše brácha, protože to bývá vysoko,“ usmívá se Lucie, která bude po vesnici s bratry chodit přestrojená za Baltazara.

Zkratky K+M+B? Kristus ať požehná tento dům

Nad dveře domů koledníci píšou křídou K+M+B. Písmena ale nereprezentují jména tří králů, jak by se mohlo zdát. „Ve skutečnosti to znamená úplně něco jiného. Je to Christus mansionem benedicat: Kristus ať požehná tento dům,“ přibližuje maminka sourozenců a organizátorka sbírky v obci Magdalena Strejčková.

Tři králové vyrazili do ulic poprvé v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi, a obnovili tak starodávnou lidovou tradici. Peníze, které vykoledují, pak jdou na pomoc potřebným.

Na co výtěžek použije olomoucká charita? Poslechněte si.

autor: bas
Spustit audio