Stavba dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou zpustošila kilometry okolních cest. Kde se stále jezdí po „tankodromu“?

1. únor 2023 12:35

Plná děr, nerovností a bez krajnic je cesta mezi přerovskými místními částmi Vinary a Předmostí. Na stavu silnice se podepsala těžká auta, která ji využívala při stavbě dálnice mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Ačkoliv řidiči po dálnici už jezdí více než tři roky, silničáři cestu z Vinar do Předmostí, jak slibovali, ještě neopravili. Na jaře by se to mělo změnit.

„Samozřejmě jedu krokem. Ničí se tam auto, plus bezpečnost je minimální. Těžko se vyhýbá, když jede do protisměru auto. Je to nesjízdná cesta,“ štve Marka Šindlera, který poměrně často využívá cestu z Vinar do místní části Předmostí.

Bezmoc při jednání s úřady zažívá i Vladimír Machura, předseda místního výboru ve Vinarech. „Ta cesta nebyla nikdy úplně ideální, ale po výstavbě dálnice, kdy tady byly stovky, ba dokonce tisíce nákladních tater, je to už opravdu tankodrom,“ popisuje Machura.

Ta cesta nebyla nikdy úplně ideální, ale po výstavbě dálnice je to už opravdu tankodrom.

Vladimír Machura, předseda místního výboru ve Vinarech

Silničáři na Přerovsku už opravili pět vytipovaných cest poničených při stavbě dálnice D1. Státní fond dopravní infrastruktury na ně vyčlenil 100 milionů korun. Poslední zhruba kilometrový úsek z Vinar do Předmostí na opravu stále čeká.

„Kompenzace, které kraj dostal na opravu komunikací poškozených touto dálnicí, nebyly na tuto komunikaci vyčleněny, a to ne z toho důvodu, že by město Přerov nechtělo nebo kraj nechtěl, ale byly tam problémy ze strany Ředitelství silnic a dálnic. Nakonec jsem rád, že slovo dalo slovo a stavba byla vysoutěžena,“ vysvětluje Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje volený za ODS.

David Fiala šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic ale slibuje, že opravy začnou už v březnu. „Budeme opravovat komunikaci včetně zastávek a jednoho propustku. Předpokládaná hodnota byla 36 milionů korun a po soutěži je to asi 24 a půl milionu bez DPH,“ uvádí Fiala.

Podle plánů kompletní opravy cesty potrvají čtyři měsíce, řidiči proto budou muset jezdit po objízdných trasách. Místním lidem to prý ale vadit nebude. „Určitě to vydržíme rádi. Hlavně ať je to opravené,“ je přesvědčený obyvatel Vinar Marek Šindler.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio