Stavba obtokového kanálu v Ústí na Přerovsku je hotova. Řeka Bečva už by tamní obyvatele neměla ohrožovat

12. leden 2023 12:29

Pracovníci Povodí Moravy dokončili u Ústí na Přerovsku stavbu obtokového kanálu na řece Bečvě. Je 750 metrů dlouhý a investice do jeho vybudování vyšla na téměř 21 milionů korun. Díky novému kanálu by rozvodněná Bečva neměla Ústí zaplavovat.

Miroslav Zdráhala bydlí na návsi v Ústí více než 70 let. Kolikrát voda zaplavila jeho zahradu, sklep i obytné místnosti, už ani neví. „Nejvíc toho bylo v roce 1997, pak v roce 2012. Někdy se stalo, že jsme tam měli vodu i třikrát do roka,“ prozrazuje.

Nově Ústí před rozvodněnou Bečvou chrání obtokový kanál. Vede původním korytem řeky. Břehy zpevňují obrovské kamenné kusy. „V případě, kdy bude dostatečný průtok, tak část průtoku se odvede právě tady tímto obtokovým korytem. Ta frekvence je vypočítaná na to, že by mělo být zaplavováno přibližně 30 až 60 dní v roce,“ ukazuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Frekvence je vypočítaná na to, že by mělo být zaplavováno přibližně 30 až 60 dní v roce.
Povodí Moravy Petr Chmelař

I když kanál ještě není oficiálně zkolaudovaný, svoji funkci už plní. „Samozřejmě čekáme na realizaci stavby nad obcí ve Skaličce. Je to na dlouhá léta, ale když to bude hotové, tak potom si myslím, že eliminace povodní bude vyřešena,“ potvrzuje starosta Ústí Libor Vykopal volený za Starosty a nezávislé.

Vodohospodáři plánují u kanálu vybudovat také tůň. Na jaře pak celou stavbu upraví ještě zahradníci. Vysejí tam trávu a vysadí desítky nových stromů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související