Stavba specializovaného domova pro klienty s poruchou autistického spektra v Olomouci spěje do finále. Jedná se o první podobné zařízení v kraji

1. říjen 2020

V Olomouci na Nových Sadech dělníci finišují se stavbou domova pro klienty s poruchou autistického spektra. Půjde o první zařízení svého druhu v Olomouckém kraji. Trvalou adresu v něm najde jedenáct lidí. Dosud se o klienty se zmíněnou poruchou starali v jiných zařízeních, některá z nich ale nejsou na specifické potřeby přizpůsobená.

„Budova má dvě křídla, každé to křídlo představuje samostatnou domácnost,“ popisuje Petr Matuška, ředitel Centra sociálních služeb Klíč. Sklání se nad plány nového domova pro klienty s poruchou autistického spektra, který Olomoucký kraj právě dokončuje na Nových Sadech v Olomouci. „Je tam společenská místnost, kuchyňka, která slouží i jako jídelna, je tam malá terapeutická místnost, ve které se budou klienti moci věnovat nějakým volnočasovým aktivitám,“ pokračuje ředitel.

Nová služba nabídne ubytování pěti dospělým a šesti dětem. Starat se o ně budou tři desítky zaměstnanců. Jde o vůbec první podobné specializované zařízení v Olomouckém kraji. „Bude to domov pro osoby se zdravotním postižením, to znamená sužba, která je poskytována celoročně, o sobotách, nedělích, svátcích a bude poskytována nepřetržitá podpora podle jejich potřeb,“ dodává Matuška, podle kterého je věkový limit pro poskytnutí služby 30 let. Hejtmanství chce budovu dokončit ještě letos, na začátku příštího roku by se do ní mohli nastěhovat první klienti.

„Výstavba objektu pro osoby s poruchou autistického spektra je spolufinancována z evropských fondů. Celkové náklady této akce přesáhnou 39,5 milionů korun. Termín dokončení předpokládáme na konci listopadu tohoto rok,“ uvedla mluvčí kraje Eva Knajblová. Žádosti o přijetí do služby můžou lidé posílat od dnešního dne a očekává se velký zájem.

„Na druhou stranu musím říct, že se na nás obrací řada rodičů, opatrovníků takovýchto potenciálních zájemců, kteří ovšem ve chvíli, kdy se mají rozhodnout pro to, že toho svého blízkého do takové služby dají, tak prožívají nepochybně nelehké situace a řada z nich to velmi zvažuje,“ dodává Matuška.

autor: tas
Spustit audio