Stavbě obchvatu Prostějova brání nevykoupené pozemky. Olomouckému kraji hrozí, že přijde o dotace

Letošní rok je klíčový pro stavbu severního obchvatu města Prostějova. Olomoucký kraj řeší vyvlastnění zbývajících pozemků. Pak už stavbě nebude nic bránit. Pokud to ale nestihne včas, přijde o 400 milionů korun z dotací. Pro jistotu má ale v záloze další plány. Jedním z nich je třeba obchvat Hranic.

„Rok 2018 je takovým konečným rokem, kdy musí být všechny pozemky buď vyvlastněny, nebo koupeny, aby mohla stavba začít,“ říká sociálnědemokratická primátorka Prostějova Alena Rašková. Podle ní zbývá vyřešit asi 5 pozemků.

Krajský úřad se proto chystá k dalšímu kroku, jak potvrdil František Pěruška z odboru dopravy. „Počátkem roku 2018 podá Olomoucký kraj žádost o vydání stavebního povolení. Právě podání té žádosti nám umožní novela stavebního zákona. Současně s tím bude dořešena otázka majetkoprávního vypořádání. V tuto chvíli zbývá dořešit posledních pár pozemků,“ uvedl Pěruška.

Výkupy v Prostějově zařizovala speciální kancelář, jejíž zaměstnanci jednali s vlastníky pozemků. Jedním z nich byl i Jan Melka. Ten se v Prostějově narodil, už desítky let ale žije ve Šternberku. „Bylo to podepsané v červenci 2017 a do roka je povinnost uzavřít kupní smlouvy s výplatou částky do 40 dnů od uzavření smlouvy. Jediný problém je, že se to táhlo 15 let,“ komentuje situaci Melka.

Pokud by Olomoucký kraj společně s Prostějovem nedokázaly zajistit v tomto roce pro obchvat všechny pozemky, hrozilo by, že propadne 400 milionů korun vyčleněných pro stavbu z evropských dotací. „Samozřejmě počítáme i s touto variantou a v tuto chvíli máme připravené záložní projekty, abychom tu alokovanou finanční částku byli schopni vyčerpat,“ dodal František Pěruška s tím, že na projektu svého obchvatu pracují například Hranice na Přerovsku.

„Severní obchvat je opravdu životodárný, pro Prostějov je nesmírně důležitý. Prostředí tu nemáme nejlepší a tohle je jedna z možností, jak se nám tu bude lépe dýchat,“ věří v úspěch primátorka Alena Rašková.

autor: tas
Spustit audio