Strážce rostlinného bohatství Karel Dušek

Už od 50. let 20. století se u nás uchovává neocenitelné bohatství – genetický fond rostlin. Od konce let 70. stráží genofond daných druhů zeleniny či léčivek pro příští generace náš host Karel Dušek.

Vyrůstal na hanácké vesnici, rostliny i hospodářská zvířata byla důležitým bodem rodinného života a jeho děda navíc včelařil. Původně se ovšem Karel Dušek hodlal věnovat zvířectvu, nejspíš na veterině.

Dnes s kolegy v Olomouci-Holici pečují o genetickou kolekci deseti tisíc položek zeleniny nebo tisíc položek léčivých rostlin. Dnes ale zároveň také v práci staví na „opylovacím servisu“ včel.

Semínka v mrazácích

Právě tak se asi dá představit uchovávání rostlinného genofondu v praxi. „V Olomouci jsme odpovědni za národní program genetických zdrojů – za odrůdy rostoucí na našem území i důležité odrůdy krajové,“ popisuje Karel Dušek a dodává: „Chráníme u nás navíc i jednu ze dvou kolekcí odrůd česneku na světě.“

Sama budoucnost přitom ukáže, jakého využití se rostlinné genobance dostane. „Představme si situaci při změně klimatu a nutnosti reagovat novými odrůdami zeleniny. Z našich sbírek se dá využít materiál pro šlechtění třeba v tomto případě,“ vysvětluje Dušek.

Montérky, záhony a včelíny

Výzkumník Karel Dušek jakožto včelař

„Můj běžný pracovní den spočívá v práci v terénu, na pozemcích a v pracovním oblečení. Tak to potřebuju a tak to mám rád,“ vyvrací náš host možnou představu výzkumníka v kanceláři nebo v laboratoři.

„Najdete mě také u včel. Kdysi jsme naše cizosprašné rostliny opylovali svépomocí – díky našim dvaceti děvčatům se štětečky, pilnými jako včelky. Okolnosti si vyžádaly, abychom se odevzdali do nenahraditelných služeb včel,“ vypráví náš host.

„Trubka s chobůtky“ – úžasná pomoc

Obrovské potíže mívají včelaři nejen u nás s nemocí včel varroázou. „Roztoč kleštík včelí doslova navrtá dírku do těla včely. Běžná aplikace léků proti varroáze je zdlouhavá. Několik měsíců v dílně u ponku jsem tedy vymýšlel zlepšovák na lepší aplikaci léčiva. Tak vznikla moje varroalampa, jakási trubka se čtyřmi chobůtky – tryskami. Ty termickým prouděním účinnou látku rychle aplikují,“ říká autor nápadu Karel Dušek.

V dalším projektu jeho pracoviště se pak zase třeba včelí produkt propolis testuje pro boj s kravskou chorobou s názvem mastitida, česky zánět vemene. A pomáhá.

autor: Bořek Volný
Spustit audio