Střední školy v Olomouckém kraji fungují na výjimku kvůli lepší epidemiologické situaci. Mnozí ředitelé se připravují na možné uzavření školních budov a přechod na distanční výuku

5. říjen 2020

Stejně jako jejich kolegové z jiných částí Česka se i ředitelé středních škol v Olomouckém kraji minulý týden připravovali na přechod na distanční výuku. Nakonec ale hygienici rozhodli o tom, že třídy v regionu zůstanou otevřené a studenti do nich můžou. Zástupci škol ale počítají, že může dojít ke zhoršení situace a chtějí na to být připravení.

„Distanční výuku jsme celkem zvládli i v tom předchozím období. Naštěstí máme školní program, který je na tohle připraven,“ říká ředitel střední školy zemědělské a zahradnické Olomouc. Přestože zatím studenti v Olomouckém kraji do školy chodit můžou, vedení zemědělky pro jistotu počítá i se zpřísněním pravidel, pokud by epidemiologická situace nebyla dobrá. V takovém případě by studenti navštěvovali jen praxe, které jsou nezbytnou součástí studia. „Z těch 14 dnů by týden byli doma, protože by byla teoretická výuka, a týden by byli na praxi. U čtyřletých oborů budou 14 doma a jeden den z nich by se ukázali na učební praxi,“ dodává Sklenář s tím, že škola by musela v případě distanční výuky řešit hlavně technické problémy.

„Máme tady tříleté učební obory, kde je nutno si přiznat, že sociální situace může být slabší a nemůžeme zaručit, že každý žák má doma techniku, na které může tu distanční výuku provozovat,“ dodává ředitel. Škola má sice počítače k zapůjčení, nedokáže ale podle ředitele ovlivnit, jestli mají studenti doma připojení k internetu.

A technika může nadělat vrásky i některým učitelům. „Vzhledem k tomu, že patřím ke starším ročníkům, tak samozřejmě trošku bojuji s technikou. Takže využívám zadávání úkolů přes náš školský program,“ říká jedna z učitelek, Marcela Podivínská, která učí odborné rostlinářské předměty. Doufá, že tentokrát distanční vyučování nebude potřeba. „Jsem třídní čtvrtých ročníků a samozřejmě je tady obava o průběh a přípravu na maturitní zkoušky,“ dodává Podivínská.

Studentka Natálie má ze znovuzavedení distanční výuky obavy. „Nedokážu se doma naučit tak, jak bych se naučila ve škole. Dome se k tomu nedokopu, nechám to všechno na poslední chvíli a pak to prostě nestíhám,“ popisuje studentka.

Aktuální rozhodnutí ministerstva zdravotnictví je platné až do 18. října.

autor: tas
Spustit audio