Studentská právní poradna připravuje novinku

25. leden 2016
Právní poradna

Každému z nás se může stát, že se dostane do složité životní situace, kdy potřebuje právní radu, a současně si není jist, zda by byl schopen byl práci právníka uhradit. Řešením může být návštěva Studentské právní poradny v Olomouci. Nově poradna nabízí také pomoc trestně právní sekce.

Studentská právní poradna (SPP) nabízí lidem právní pomoc zdarma při řešení problémů spadajících do agendy občanského, rodinného, pracovního, spotřebitelského nebo správního práva.

Pomoc nabízí i v oblasti práva sociálního zabezpečení a úplnou novinkou je také trestně právní sekce.

„Těšíme se velkému zájmu. V zimním semestru jsme řešili sto případů a jsme za to rádi, protože je to pro nás moc přínosná věc. My lidem radíme a naopak díky nim získáváme nové zkušenosti pro naši budoucí praxi,“ říká vedoucí SPP Lucia Valentová.

Čtěte také

Studentům se daří s pomocí jejich supervizorů agendu Studentské právní poradny rozšiřovat. Trestní právo má ještě složitější limity než občanské právo, protože jsou tam jiná pravidla podle trestního řádu a zákona o advokacii.

„My v rámci této sekce můžeme nabídnout pomoc při návrhu na podmíněné propuštění, při připojení nároku poškozeného, podání trestního oznámení, můžeme informovat o průběhu trestního řízení, o právech a povinnostech osob, které mají podat nějakou výpověď před policií nebo můžeme vysvětlovat práva a povinnosti svědka v trestním řízení. Jde tedy většinou pomoc v té fází trestního řízení, než je nutné zastoupení advokátem,“ dodává Lucia Valentová, která byla hostem Právní poradny Českého rozhlasu Olomouc.

autor: pis
Spustit audio