Studentská právní poradna se znovu otevírá a pomáhá zdarma

2. březen 2016
Právní poradna

Na sklonku února se opět otevřela Studentská právní poradna (SPP) Olomouc. Studenti Právnické fakulty Univerzity Palackého v ní poskytují pomoc zcela zdarma.

Jeden ze supervizorů této poradny, advokát Zdeněk Kopečný odpovídal na dotazy posluchačů Českého rozhlasu Olomouc společně s vedoucí SPP Luciou Valentovou.

„Studentskou právní poradnu otevíráme 29. února a zájemci nás mohou navštívit kromě pátku každý všední den od 9.30 do 12.30 a od 14 do 17 hodin. Sídlíme v budově A Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci na třídě 17. listopadu. Za právní radu se samozřejmě neplatí, klienti jen musejí vzít v úvahu, že to právní poradenství u nás trvá o něco déle, zpravidla kolem měsíce,“ říká vedoucí Studentské právní poradny Lucia Valentová.

Od podzimu loňského roku byla v rámci poradny otevřena nově trestně právní sekce, což ocenili klienti, ale i studenti, kteří tak mohou své teoretické poznatky z oblasti trestního práva uplatnit v praxi pod vedením zkušeného supervizora.

„Existuje celá řada situací, které si většina lidí nedokáže představit, ale přesto se do nich může dostat každý z nás. V trestně právní sekci Studentské právní poradny můžeme poskytovat právní pomoc v několika odvětvích, ať už se bavíme o obviněných, poškozených, odsouzených, a v neposlední řadě můžeme pomáhat svědkům trestné činnosti. To jsou situace, které si nikdo nevybírá. Najednou se ocitnete před soudem, a nevíte, jakým způsobem se k tomu postavit,“ říká advokát Zdeněk Kopečný.

Zástupci Studentské právní poradny očekávají zejména v prvních dnech otevření kanceláře velký zájem. Budoucím klientům doporučují, aby si hned na první schůzku přinesli co nejvíce podkladů ke svému případu, aby se doba právního poradenství zbytečně neprotahovala.

autor: pis
Spustit audio