Šumperští Motýli zpívají hudbu všech století, potvrzuje sbormistryně Helena Stojaníková

Sbor, který navštěvují necelé dvě stovky dětí od pěti let, letos oslavil šedesátiny. U jeho zrodu stál Alois Motýl, na jehož práci navázal syn Tomáš, který pomyslné žezlo předal právě Heleně Stojaníkové.

Repertoár Motýlů je velmi pestrý, zahrnuje vše, co hudba nabízí. „Od gregoriánského chorálu, přes renesanční polyfonie, ale taky hudbu 20. století, zejména české autory. Nevyhýbáme se ani soudobé tvorbě,“ vyjmenovává sbormistryně.

Pěveckou sezonu plánují tak, aby si v průběhu roku před publikem zazpívalo každé z oddělení. Těch mají v Šumperku několik, od Zpívánek přes Růžové a Barevné děti, Plameňáky až k Motýlům, hlavnímu sboru.

„Důležité je, aby je zpěv těšil, bavil a naplňoval.“
Helena Stojaníková

A nově také Komorní sbor se třiceti zpěváky. „Před pár týdny jsme byli v Lisabonu, kde jsme se zúčastnili mezinárodní soutěže ve třech kategoriích a získali tři zlatá pásma,“ raduje se jeho vedoucí.

Motýli nejsou výběrový sbor, navštěvovat ho můžou všechny děti, které se přihlásí. „Důležité je, aby je zpěv těšil, bavil a naplňoval,“ říká Helena Stojaníková.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio