Svíčková a řízek jsou nejoblíbenější jídla Václava Formana, předsedy Asociace českých kuchařů a cukrářů ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko

Cizinci podle Václava Formana svíčkové nerozumějí, co ale milují, je vepřová se zelím a knedlíkem. „Za tou k nám jezdí. Památky už totiž viděli, teď objevují českou kuchyni,“ říká Forman

Václav Forman neměl nikdy problémy s učením, možná proto z něho chtěla mít maminka kněze. „Gastronomii jsem si prosadil i proti její vůli. Stejně jako proti názoru paní učitelky, která mě směrovala ke studiu chemie,“ vzpomíná.

Gastronomii zasvětil celý život, je jedním ze zakladatelů vysoké školy ve Zlíně, která je součástí Fakulty technologické. Spoluzakládal studijní obor technologie a řízení v gastronomii. Vydal spoustu skript, celý život zasvětil výuce mladých lidí. Těší ho, že ze spousty z nich jsou uznávané kapacity.

Václav Forman je prvním Moravanem, který získal nejvyšší vyznamenání Kříž svatého Vavřince.

autor: voj
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.