Svíčková a řízek jsou nejoblíbenější jídla Václava Formana, předsedy Asociace českých kuchařů a cukrářů ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko
Cizinci podle Václava Formana svíčkové nerozumějí, co ale milují, je vepřová se zelím a knedlíkem. „Za tou k nám jezdí. Památky už totiž viděli, teď objevují českou kuchyni,“ říká Forman
Václav Forman neměl nikdy problémy s učením, možná proto z něho chtěla mít maminka kněze. „Gastronomii jsem si prosadil i proti její vůli. Stejně jako proti názoru paní učitelky, která mě směrovala ke studiu chemie,“ vzpomíná.
Gastronomii zasvětil celý život, je jedním ze zakladatelů vysoké školy ve Zlíně, která je součástí Fakulty technologické. Spoluzakládal studijní obor technologie a řízení v gastronomii. Vydal spoustu skript, celý život zasvětil výuce mladých lidí. Těší ho, že ze spousty z nich jsou uznávané kapacity.
Václav Forman je prvním Moravanem, který získal nejvyšší vyznamenání Kříž svatého Vavřince.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.