Téměř každý druhý vzorek zmrzliny v Olomouckém kraji neprošel testy. Kontroluje se hlavně točená

10. červen 2022

Hygienici v Olomouckém kraji vyrazili na kontroly zmrzlin. Zajímá je především ta točená. U zmrzlinářů kontrolují nejen její kvalitu, ale sledují také správné čištění přístrojů a přítomnost bakterií, jako je například Salmonella. Zatím v regionu zkontrolovali 24 vzorků zmrzliny, ve skoro polovině narazili na nedostatky.

Zmrzlinář Mirek v olomoucké Pavelčákově ulici nabízí kopečkovou i točenou zmrzlinu. Tu vytváří smícháním předem připravených ingrediencí. „Tady třeba máme višeň, mám nachystanou čokoládu a vanilku. Je to dvoukilová směs v prášku,“ popisuje.

Zmrzlinu pak Mirek zákazníkům točí do kornoutku pomocí speciálního přístroje, který musí pravidelně čistit. Čištění všech jeho částí zabere klidně i hodinu. „Je to skrze hygienu, chodí pravidelně každý rok. Jsou tam nějaký bakterie, které tam samozřejmě nesmí být, ale jarem nebo lihem se to vyčistí,“ říká Mirek. „Letos za mnou ještě holky z hygieny nebyly, ale čekám je každým dnem,“ usmívá se.

Kontroly chodí namátkově i na stížnost

Kvalitu zmrzliny ještě hygienici přímo u zmrzlináře v centru Olomouce zatím letos sice neprověřili, na kontroly už ale podle mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéty Koutné vyrazili. „Máme seznam provozovatelů a kolegové chodí na kontroly namátkově nebo potom případně na podání stížnosti. Chodí ve všech pěti okresech Olomouckého kraje,“ uvádí Koutná.

Hygienici odebírají vzorky všech zmrzlin, zaměřují se ale na ty, které obsahují mléčnou složku. „To z toho důvodu, že v té mléčné složce zmrzliny potom sledujeme výskyt salmonely nebo listérie. Kolegové, kteří jdou na kontrolu, při vzorku odeberou pět jednotlivých porcí zmrzliny, kdy jedna porce má zhruba 130 až 150 gramů. No a potom zmrzlina putuje do laboratoře, kde podrobena analýze,“ vysvětluje Koutná.

Překročení limitů = pokuta

V případě překročení limitů hrozí zmrzlinářům pokuta. Na kontroly zmrzlin budou hygienici chodit napříč krajem až do konce letní sezony.

autor: bas
Spustit audio