Těžká zraková vada mu nezabránila sportovat. Tadeáš Kříž startoval dokonce na paralympiádě

Je mistrem Evropy v biketrialu, závodil v alpském lyžování na paralympiádě v Pchjongčchangu a k tomu studuje na Univerzitě Palackého. Seznamte se s Tadeášem Křížem.

Dědičná a zatím nevyléčitelná zraková vada s názvem optická neuropatie s centrálním výpadkem zrakového pole se u Tadeáše projevila, když mu bylo 17 a půl. Ze dne na den musel přehodnotit svůj život. Naštěstí je odjakživa velký bojovník.

Rodiče ho vždy vedli ke sportu, biketrial dělá od šesti let. Už jako handicapovaný se mezi zdravými stal mistrem Evropy v kategorii senior na 26palcovém kole. Dnes se věnuje i výchově mládeže v řadě sportovních klubů v České republice. K lyžování se vrátil sice teprve nedávno, ale už se stačil dostat do českého reprezentačního týmu a zúčastnil se zimních paralympijských her v Jižní Koreji.

Tadeáš Kříž toho zvládá v životě opravdu hodně. Je to bojovník, který i s handicapem žije naplno a snaží se podpořit další handicapované, aby se nebáli udělat první kroky vstříc novému, naplněnému životu. Více se dozvíte v rozhovoru.

autor: zos
Spustit audio

Související