Tipy na víkend v Olomouckém kraji

1. říjen 2021

Burčákový pochod nebo pouštění papírových draků si můžete užít tento víkend na Šumpersku. Podrobnosti přidáme po písničce v našich tipech.

Jesenicko

Příznivci turistiky můžou v sobotu vyrazit na tradiční Zlatohorský treking. Start nočního 25 kilometrů dlouhého pochodu je už ve tři hodiny nad ránem. V šest hodin vyrazí účastníci 50 kilometrů dlouhé trasy, mezi osmou a desátou dopoledne se turisté vydají na tratě o délce pět, patnáct a 25 kilometrů. Start i cíl je u městského informačního centra ve Zlatých Horách. 

Charitní pouti se můžete v sobotu odpoledne zúčastnit ve Vidnavě. Ve 14 hodin ji zahájí mše v kostele svaté Kateřiny Alexandrijské. Následovat bude společné posezení ve farní zahradě. 

Setkání seniorů bude v sobotu od čtyř hodin odpoledne hostit sál Laura v Javorníku. Na programu je například vystoupení dětí z mateřské školy Polská a žáků javornické základní školy.

Olomoucko

Maker Faire. To je název světové přehlídky kreativity pro všechny tvůrce a inovátory, kterou bude v sobotu od 10 hodin dopoledne hostit olomoucké muzeum Pevnost poznání. Pokud dorazíte, budete se moct seznámit s elektronickými a technologickými vychytávkami, designem, 3D tiskem, udržitelnými projekty či roboty. Vystavovatelé vám taky na akci vysvětlí, jak jejich projekty fungují a vy si budete moct většinu z nich osahat a sami si vyzkoušet. 

Dobrovolný svazek obcí Region Moravská cesta zve v sobotu všechny zájemce na první ročník kulturně společenské akce s názvem O nás na Hané. Hostit ji bude od jedné hodiny odpoledne Sokolská zahrada v Cholině, za nepříznivého počasí kulturní dům v Haňovicích. Na programu je vyhlášení výsledků sčítání Hanáků, vystoupení národopisných souborů Hanačka, Pantla a Cholinka s doprovodem Hanácké mozeke Litovel a kapely Stracené ráj. 

Na večerní stezku galerií v přírodě může v sobotu vyrazit v centru ekologických aktivit Sluňákov v Horce nad Moravou. Po cestě potkáte bludičky, skřítky, obludu nebo Jožina. Ten bude u večerního ohně, na který jste taky zvaní, vařit lektvary. Akce se koná od půl sedmé do půl deváté večer. S sebou si nezapomeňte vzít baterku. 

Prostějovsko

Zveme vás na páteční akci do sadu Trávníky, který ožije ve čtyři hodiny odpoledne Smržickým jablkobraním. Pokud dorazíte, můžete se těšit na samosběr jablek, jejich ruční lisování, jarmark a krojové vystoupení, ukázku hasičské techniky, soutěže a výtvarné dílny pro děti nebo vystoupení kapely Rusters. 

Na den otevřených dveří Národního domu si můžete v sobotu zajít v Prostějově. Prohlédnout si budete moct divadelní sál, šatny účinkujících, orchestřiště, kanceláře městského divadla a taky všechny salonky Národního domu. Prohlídky začínají v devět hodin ráno. 

Pokud máte rádi pohyb, neměli byste v neděli chybět na vytrvalostním závodu napříč Prostějovskem. Na start se účastníci postaví o půl desáté dopoledne na návsi v obci Ivaň. Cíl více než 40kilometrové trasy je u meteorologické stanice Skalka. 

Přerovsko

Přerovské výstaviště bude o víkendu patřit chovatelům hospodářských a drobných zvířat. K vidění budou koně, skot, ovce, kozy, prasata, drůbež, ale taky holubi, morčata a exotické ptactvo. Těšit se můžete taky na oblíbenou soutěž králičí hop a vystoupení hudebních skupin Fleret, Argema, Kern, Turbo nebo Forum. Expozice je přístupná v sobotu i v neděli od devíti hodin ráno. 

Nebe nad letištěm v hranické místní části Drahotuše zaplní v sobotu papíroví draci. Do jejich pouštění se můžete zapojit i vy se svými dětmi. Drakiáda začíná ve dvě hodiny po poledni. 

Na pozorování ptactva můžete v sobotu vyrazit do Tovačova. Sraz zájemců s vedoucím exkurze, ornitologem Jiřím Šafránkem je v osm hodin ráno u sádek na Hradeckém rybníce. Pokud dorazíte, prohlédnout si budete moct několik druhů racků, čejky chocholaté, kulíky zlaté i bledé, jespáky bojovné, hvízdáky, kopřivky a čírky. Exkurze se koná v rámci akce Festival ptactva

Šumpersko

Něco pro příznivce pohybu v přírodě a burčáku. Vydat se můžou v sobotu na akci Burčákový pochod Brníčko. Start je od 8:30 do 10 hodin dopoledne u hasičárny v obci, cíl na hradě Brníčko. Součástí jedenáct kilometrů dlouhé trasy přes Rohelskou boudu a Cigánský buk bude několik stanovišť s burčákem, vínem nebo pivem. Další občerstvení bude účastníky pochodu čekat v cíli. 

Pokud ještě nemáte program na neděli, můžete vzít své děti na drakiádu v Rapotíně. Začíná ve dvě hodiny odpoledne na louce naproti mlýnu Reitendorf. 

Spustit audio