Topná sezóna letos vypukla dříve. Jste na ni dobře připraveni?

27. září 2017

Chladné dny uspíšily letošní topnou sezónu a v mnoha případech zaskočily majitele bytů a domů. Ne všichni si včas zajistili revize kotlů a komínů. Tato skutečnost nedělá radost odborníkům Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Právě nepozornost a nedůslednost v požární prevenci přivádí hasiče i vlastníky nemovitostí do nebezpečných životních situací.

„Co se týká například komínů, lidé pořád zapomínají na to, že by je měli nechat pravidelně čistit a revidovat. Stále je také mnoho těch, kteří nepřemýšlejí nad nebezpečím, které hrozí v případech, kdy v kamnech nebo kotlích topí odpadky a neuvědomují si, že kromě toho, že neblaze ovlivňují životní prostředí, se také jejich kotel a komín daleko více zanáší,“ říká Lukáš Foukal z oddělení stavební prevence Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Revize elektrozařízení a plynu nejsou v případě fyzických osob přímo povinné, záleží na dobrovolnosti a zodpovědnosti každého majitele domu nebo bytu. Odborníci však doporučují alespoň jednou ročně provést revizi nejen na plynových rozvodech, ale také plynových spotřebičích.

„Až když pátráme po příčinách požáru, zjišťujeme, že zhruba padesát procent domácností má plynové spotřebiče v katastrofálním stavu. Lidé by měli určitě dávat zvýšenou pozornost spalinovým cestám, tady je dána zákonem povinnost dělat čištění, kontrolu a revize těchto cest. Revize jsou lidé povinni zajistit před použitím komínu a po každém požáru. Jednou ročně by měl váš komín zkontrolovat kominík. Čištění komínu můžete nechat na oborníkovi, nebo ho můžete provádět sami,“ připomíná Aleš Tulach z oddělení kontrolní činnosti HZS Olomouckého kraje.

autor: pis
Spustit audio