Tradiční závod Ecce Homo Historic zaplnil silnice na Šternbersku veterány

6. září 2020

Tento víkend patří ve Šternberku autům a motorkám. Konkrétně těm historickým. Tatry, škodovky, Jawy a spousta dalších vozidel různých barev vyjela na známou závodní trať Ecce Homo už v sobotu. V neděli na přihlášené veterány čekají závody pravidelnosti.

U oranžové padesát let staré škody 110 R stojí ve stejně barevných tričkách připravená posádka z Uničova. „Poprvé jsem jela minulý rok, kdy jsem jela orientační závod. Tady máme auto Škoda 110 R,“ ukazuje Žaneta, která se už těší na start Rally Ecce Homo. „Hlavně jsou to závody veteránů do vrchu, což se v okolí neděje a je to super zážitek,“ doplňuje jí majitel auta Jan.

Na sobotní Rally ekce homo vyjelo sedm desítek historických automobilů a motocyklů. Po trase jela i vozidla vyrobená před rokem 1930. „Nazýváme to rally, ale je to spíš taková spanilá jízda okolními obcemi. Končí to až v Olomouci, jedeme například přes Náměšť na Hané. Po cestě se plní nějaké úkoly. Jak říkám, je to taková spanilá jízda po okolí, aby bylo vidět, že se ve Šternberku něco děje,“ popisuje ředitel auto moto klubu Šternberk Vlastimil Malík. V neděli ráno odstartují soutěžní jízdy pravidelnosti.

Do nedělního zápolení je přihlášených 232 účastníků, z toho tvoří 120 motocyklů. Podle Vlastimila Malíka bylo kvůli epidemii koronaviru až do poslední chvíle nejisté, jestli akce vůbec bude. „Nebylo jisté, jestli se akce uskuteční. Čekali jsme, co nastane 1. září. Prvního září vyšla zase nová vyhláška, která nařizovala, že mohou být akce maximálně do tisíce osob na jednom místě. My jsme naštěstí rozptýleni po celém městě, přesto pořadatelé pro návštěvníky zajistili dezinfekci,“ říká Malík.

autor: bas
Spustit audio