Trampská skupina Hajcman zahrála v Olomouci nejen méně známé písničky Kapitána Kida

8. únor 2023

Dalším koncertem série Živě v našem Velkém studiu bylo vystoupení kapely, která na své debutové CD nahrála téměř výhradně skladby trampské legendy.

Hajcman existují už slušnou řádku let a kdybychom chtěli zachovat žargon, tak jejich předák Martin Škrobák plánoval vydání „šuplíkových“ písní s Kapitánem Kidem (Jaroslavem Velinským) ještě za jeho života.

Tehdy to bohužel nestihli, ale předvýběr skladeb posloužil jako ideální základ pro chystaný debut, který doplnili dvěma autorskými písněmi a dalšími dvěma klasikami.

Na CD je také celá řada hostů, o to zajímavější bude, zda a jak Hajcman některé věci budou hrát koncertně ve své tradiční čtyřčlenné sestavě.

Posoudit jste to mohli 8. února v našem Velkém studiu na Horním náměstí 21. Koncert zpětně můžete užít také prostřednictvním YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu nebo díky audiozáznamu zde na webu či v aplikaci mujRozhlas.

Související

  • Vzpomínka na Kapitána Kida

    Před 11 lety zemřel Jaroslav Velinský, známý především jako Kapitán Kid. Písničkář, hudebník, spisovatel, výtvarník, význačná trampská osobnost. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.