Trendem posledních let je dělat zahrady přírodní, divoké, plné zeleně a kvetoucích trvalek, říká zahradní architektka Aneta Bučková

25. květen 2020

Chystáte se v nejbližší době zakládat novou zahradu anebo v té stávající udělat zásadní změny? Můžete využít služeb zahradního architekta, který přináší především nadhled a také spoustu tipů a možností, jak daný konkrétní prostor vnímat. 

Zahrada by měla být komponovaná jako venkovní pokoje. Měla by být rozdělená na funkční celky s různými zákoutími. „Určitě by nás měla lákat k objevování a taky překvapovat,“ zdůrazňuje Aneta Bučková.

Oslovují ji lidé, kteří stavějí nový dům i ti s přestárlými zahradami, které jim přestávají vyhovovat, a potřebují změnu. Při tvorbě projektu vychází olomoucká architektka z přání a životního stylu zákazníka. „Je vždycky lepší pracovat se zahradou jako s celkem. Vytvořit takový koncept, aby komunikovala s domem,“ říká Aneta Bučková.

Co říká architektka na túje, zajímalo jednu z posluchaček magazínu Dobrá rada. „Jsou trošku nešvarem našich zahrad. Lidé si je kupují, protože jsou levné a rychle rostou. Ale z mého pohledu patří spíše na hřbitovy. Dřevin, které jsou vhodné na živé stříhané ploty, je více a jsou krásnější, např. habr, višně nebo ptačí zob,“ poradila architektka.

autor: voj
Spustit audio