Tři patra pod zemí má pracoviště vedoucí archivu Českého rozhlasu Tomáš Dufka

Vedle zvukových nosičů jsou v depozitářích uskladněné i listinné dokumenty, sbírky fotografií a plakátů. Výběr z nich najdete v podcastu i knize nazvaných shodně Rozhlasto, připravených ke 100. výročí rozhlasového vysílání, na kterých se vedle Tomáše Dufky podílela řada lidí.

Ve čtvrtek 18. května 1923 zazněla v éteru poprvé věta: „Haló, haló, zde vysílací stanice Rádiožurnálu ve Kbelích u Prahy“. Ze dvacátých let toho ale v archivu mnoho nenajdeme.

„Můžeme si poslechnout projev Tomáše Garrigua Masaryka z 28. října 1928 a také jeho o den starší projev k dětem, což je vůbec nejstarší dochovaný rozhlasový archiv,“ konstatuje Tomáš Dufka a dodává, že ale existuje natočená rekonstrukce prvního vysílání z roku 1958.

Kniha Rozhlasto představuje sto rozhlasových let v unikátních fotografiích, plakátech a dokumentech z archivu Českého rozhlasu. „Fotky jsou ve velmi kvalitním rozlišení, nově digitalizované, což tady doposud nebylo,“ upozorňuje Tomáš Dufka.

Podcastová série Rozhlasto mapuje stoletý vývoj rozhlasu chronologicky, obsahuje díly jako Humor za protektorátu, Únoru navzdory, Rozhlasové drama, Sportu zdar! nebo Rozhlas v regionech.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio