Turistická stezka u Vysokého vodopádu v Jeseníkách bude bezpečnější. Dělníci vymění zábradlí i lávky

7. září 2018

Turistická stezka v okolí nejvyššího přírodního vodopádu v Jeseníkách bude bezpečnější. Z trasy zmizí shnilé zábradlí i polorozpadlé lávky. Kvůli horskému terénu nebude jejich výměna pro dělníky vůbec snadná, práce může zbrzdit také počasí. Část oprav v okolí Vysokého vodopádu zaplatí Agentura ochrany přírody a krajiny, část vlastník pozemků, kterým je církev.

Kleště, kladivo a motorová pila, to je zatím vše, co teď dělníci nad Vysokým vodopádem potřebují. Zatím likvidují staré ztrouchnivělé zábradlí. „Je úplně rozpadlé,“ komentuje Miroslav Petřík. Z dřevěných kůlů musí vytáhnout i všechny hřebíky. „Ty tu nesmí zůstat. Třeba kdyby tudy šla zvěř, aby se o ně neporanila. Je to rezervace, takže nic spojeného s lidskou činností by tu nemělo být vidět,“ vysvětluje.

Na místě mu pomáhá i František Černatovič. „Jdeme zespodu nahoru, tam máme materiál, který musíme vytahovat nahoru a odtamtud se to pak zase bude snášet dolů,“ říká. Zatím tu jsou dělníci jen ve dvou, časem se k nim přidá parta asi pěti lidí. „Budou tahat materiál, protože to není jen tak, že by se vynosil materiál během jednoho dne, ale postupně, obden, ať si odpočinou, budou nosit,“ uvedl Petřík. Všechen materiál se bude muset vynosit ručně.

Miroslav Petřík mi ukazuje také mosty, které tu budou obnovovat. „Je vidět, že tu ten mostek byl, už byl v rozpadlém stavu. Hlavně nebyl bezpečný. Kůly budou dubové, ráhna budou smrková, takže to, co bude v zemi, bude dub, který by měl mít delší životnost než kůrovcový smrk, co tu je. A na ten mostek budeme používat modřín. Ten je těžší než smrk, takže ta doprava materiálu bude podstatně náročnější,“ popisuje Petřík.

Obnova turistické stezky poblíž Vysokého vodopádu během měsíce a půl. Dělníky ale může zbrzdit počasí.

autor: aja
Spustit audio