Tvarůžky na pizze? Jedině po flámu…

Je spousta českých kombinací, nad kterými kroutí Emanuele Ridi hlavou. „Třeba kuře by si žádný Ital do těstovin nepřidal. Kde jste to vzali? Nebo lučina v tiramisu, co to je?“ ptá se s úsměvem.

Už třiadvacet let žije v Praze, v roce 1992 sem přijel za svým otcem, zamiloval se a zůstal. V pošmourném počasí a tuhých mrazech („Bez těch bych opravdu uměl žít. Ale už je to lepší, než před lety. Tenkrát byly teploty mínus dvacet, to bylo strašné.“) přemýšlel, co se svým životem dál. A uvědomil si, co má rád ze všeho nejvíc.

Dobrou kuchyni a recepty svých prarodičů, kteří měli restauraci na ostrově Elba, odkud Emanuele Ridi pochází. Riskl to a otevřel si v Praze svůj podnik. Nejtěžší prý nebylo sehnat první hosty, ale kvalitní a čerstvé suroviny. Především ryby a zeleninu. A taky extra panenský olivový olej.

„Představte si, že já jsem tenkrát v Praze jedl šopský salát, ve kterém byl ocet a cukr,“ nevěří ani po letech. Náhoda a štěstí se sešly u vzniku televizního cyklu „S Italem v kuchyni“. Dostal nabídku od kamaráda, který usoudil, že Emanuele umí nejen dobře vařit, ale také velmi roztomile mluvit česky. To prý na diváky zabere. Zabralo.

Natočily se desítky dílů, ke kterým pak přibylo pokračování pod názvem „Léto s Italem“. „Jsem poloviční Ital a poloviční Čech. Teď mám malého kluka, zůstanu tady, ale v důchodu se vidím na jihu u moře. Se sklenkou dobrého vína nebo dobrého piva v ruce,“ říká kuchař Emanuele Ridi.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.