Tým transfúzního oddělení FNOL absolvoval svůj první výjezd do terénu. Cíl? Získat další dárce krve

30. březen 2023 08:49

Provizorní transfúzní stanici připomínala ordinace praktického lékaře v Bouzově na Olomouce. Do obce v úterý dorazil za dárci krve tým zdravotnic olomoucké fakultní nemocnice. Při svých dalších cestách by mohl navštívit například firmy či vojenské útvary.

Tým zdravotnic transfúzního oddělení olomoucké fakultní nemocnice vůbec poprvé vyrazil za dárci krve do regionu. Netradiční mobilní odběr si otestovali v ordinaci praktického lékaře v Bouzově. Darovat krev sem přišel i pravidelný dárce Radoslav Tichý. „Přijel jsem z Obectova, což je malá vesnice blízko Bouzova. A přijel jsem z toho důvodu, že transfúzní stanice Olomouc vyhlásila takový pokus oslovit lidi kolem našeho bydliště, a proto přijela na námi,“ uvádí Tichý.

Čtěte také

Podle primářky transfúzního oddělení Dany Galuzskové do regionu zdravotníci vyrazili, aby se dárcům přiblížili, a také pro ně vytvořili přátelštější prostředí. „Řada dárců nám říkala, že v době pandemie – teď, jak jsou infekce – tak se docela bojí do fakultní nemocnice jít. Vyšli jsme jim proto vstříc a zkoušíme se dostat do jejich prostředí blízko domova,“ uvádí Galuzsková.

Mobilní odběry by v budoucnu chtěli zdravotníci zavést také třeba ve firmách. „Z řady firem víme, že mají problém pouštět dárce z pracovní doby a že by uvítali, kdybychom přijeli za nimi. Předpokládáme, že bychom občas zajeli i vojenského útvaru na odběr,“ odkrývá plány Galuzsková.

V Bouzově šlo o vůbec první mobilní odběr v kraji. „Mobilní odběry zatím žádná transfúzní stanice neorganizuje. Koncem roku začala na Moravě jezdit Fakultní nemocnice Brno. Cíl je jasný u všech – dostat se blíž k dárcům krve,“ dodává primářka.

Cíl je jasný u všech – dostat se blíž k dárcům krve.
Dana Galuzsková, primářka transfuzního oddělení

Možností darovat krev v blízkosti svého bydliště chtějí zdravotníci nalákat nejen dárce, kteří už někdy krev darovali, ale také ty, kteří s tím zkušenost nemají. Dárcovská základna se totiž každoročně zmenšuje.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související