U armády působí jako kaplan, nově i jako tlumočník. Beru to jako poslání, říká rodák z Ukrajiny

6. březen 2023 12:02

Nové poslání má kaplan mechanizované brigády z Hranic Rostislav Strojvus. Místo poskytování duchovní služby příslušníkům české armády se věnuje jejich ukrajinským kolegům, kteří cvičí ve vojenském prostoru Libavá. Většina z nich česky ani anglicky nerozumí, a protože Strojvus pochází z Ukrajiny, stal se coby tlumočník nepostradatelným.

Nadporučík Rostislav Strojvus před řídící věží na střelnici Velká Střelná překládá nastoupené rotě ukrajinských vojáků taktiku dalšího z mnoha útoků, které tady nacvičují. On sám coby překladatel na Libavé působí už třetí měsíc. „Dalo by se říct intenzivně, protože hlava mi denně funguje bipolárně. Jednou v ukrajinštině, podruhé v češtině. Je to těžké, protože je to neobvyklá a mimořádná situaci,“ zmiňuje Strojvus.

Hlava mi denně funguje bipolárně. Jednou v ukrajinštině, podruhé v češtině.
Nadporučík Rostislav Strojvus

Martin Krč vede výcvik ukrajinských vojáků. Tvrdí, že bez pomoci překladatele by většina odborný výklad vůbec nepochopila. Kromě Rostislava Strojvuse má teď k dispozici na tři desítky proškolených tlumočníků. „Někdy to není jenom o překladu. Například, když je potřeba naučit nějaké odbornosti, tak ten tlumočník, pokud o tom nemá povědomí, tak přeloží slovo od slova, ale těm Ukrajincům to nic nedá. Takže někdy je potřeba opravdu přeložit myšlenku než konkrétní slovo. A na to jsou rodilí mluvčí nejlepší,“ uvádí Krč.

Jeho ukrajinský protějšek velitel Igor oceňuje užitečnost tlumočníků. Říká, že až na pár jedinců jeho jednotka angličtinu vůbec neovládá. „Je pravda, že v tento těžký okamžik každý člověk hledá své místo, čím může pomoct. A já cítím, že teď mám příležitost ze sebe vydat maximum, abych těm lidem pomohl v jejich nelehké situaci,“ má naprosto jasno o svém poslání kaplan a tlumočník Rostislav Strojvus.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související