Učiteli z Nového Malína nevyhovovaly učebnice angličtiny. Vytvořil proto svou vlastní

29. říjen 2018

Děti ze základní školy v Novém Malíně na Šumpersku testují novou učebnici angličtiny. Jejím autorem je tamní pedagog, který učí anglický jazyk už bezmála dvacet let. Tvrdí, že v učebnicích, se kterými pracoval, jsou chyby a mají i další nedostatky.

Učitel angličtiny René Frnka byl nespokojený s učebnicemi a příručkami angličtiny pro děti. „V některých učebnicích se vyskytovaly chyby – to jsou drobnosti, které se dají přejít, ale spíše organizace té knihy jako takové. Učebnici, s které momentálně učíme, je docela obtížné probrat za jeden školní rok,“ říká učitel.

Ukázka z učebnice Happy Planet

Máme před sebou učebnici a dva pracovní sešity, které jsou ušité na míru desetiměsíčnímu školnímu roku. „Udělal jsem například takovou praktickou věc, na konec každé probrané lekce jsem zařadil anglicko-český slovník. Potom mi chyběly ucelené každodenní hovorové fráze v té knížce, kterou momentálně používáme, a nikde se nevyskytla reakce na poděkování ‚thank you‘, taková jednoduchá věc. Děti neumí odpovědět nebo zareagovat, když jim někdo poděkuje, říct třeba jednoduché ‚you‘re welcome‘, nikde se to nevyskytlo,“ komentuje Frnka.

Iniciativě učitelů se škola nebrání

Jak se k tomu postavilo vedení školy? „Pro nás to není žádný problém. Velký přínos vidíme v tom, že ty učebnice budou na jeden rok. Dá se na tom i ušetřit, protože jsme vždycky museli nakoupit větší množství učebnic, ty ročníky se překrývaly. Já osobně jsem v tom míval docela zmatek,“ uvedl zástupce ředitelky Slavomír Kočí.

Ukázka z pracovního sešitu Happy Planet

Na základní škole v Malíně není René Frnka jediným učitelem, který přišel s vlastními materiály. „My s bratry vydáváme pracovní sešity do matematiky pro šestý až devátý ročník, také jsme si je sami navrhli. A ještě tady máme paní učitelku Ptáčkovou, která si už před lety navrhla učebnici pro prvňáčky, jejich první čtení,“ dodává Kočí.

Žáci páté třídy budou novou učebnici angličtiny používat od následujícího školního roku. René Frnka už mezitím připravuje další díly pro starší ročníky.

autor: sol
Spustit audio