Údolí Střední Opavy bylo odpradávna krajem lesníků, horníků a formanů

17. květen 2020

Vedla tudy cesta z Bruntálska na Jesenicko, později zde objevili železo, zlato a další kovy a těžilo se zde dřevo pro veškerý průmysl v okolí. Taková je stručná historie údolí Střední Opavy.

Bohatství rud zde pravděpodobně hledali dávní prospektoři už ve středověku. Právě těžba a zpracování kovů sem přivedlo první osadníky, kteří na Střední Opavě a jejich přítocích stavili hamry a hutě, zpracovávající to, co v podzemí zdejších hor havíři vytěžili.

Kromě toho se však na úbočí zdejších hor těžilo ve velkém i dřevo. Opět tomu pomáhala řeka a potoky, které splavovaly dřevo do níže položených oblastí, ale poháněly i pily, které jej zpracovávaly.

Stará obchodní cesta, která tudy procházela, mířila na Jesenicko nejprve přes hory Medvědské hornatiny. Později se přimkla právě k řece a formani tudy převáželi mnohdy i velmi těžké náklady.

I když v údolí lidé bydleli, zůstala zde dodnes jen jediná malá osada s názvem Bílý Potok, která se od 19. století proměnila jen velmi málo. I do ní a za osudy dávných zdejšího údolí obyvatel vás zve další díl cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio