Upíři, Tizian a historie. Kroměřížský sněm připomene komiks ve stylu gotického románu

Komiks ve stylu gotického románu a hororu připomene 170. výročí říšského sněmu v Kroměříži. Svou roli v něm sehrají upíři i slavný Tizianův obraz Apollo a Marsyas. V těchto dnech na něm pracují olomoučtí autoři, scenárista Martin Šinkovský a kreslíř Ticho762. Jejich záměrem je poutavě přiblížit historický milník mladé generaci.

„Rok 1848 je nejenom daleko v historii, ale první ústavodárný sněm na území střední Evropy je vzdálen, i co se zájmů současné mladé generace týče. Proto jsme zvolili formu komiksu,“ popisuje autor celé myšlenky a vedoucí projektu Miroslav Kindl z Arcidiecézního muzea v Olomouci.

Publikace je ve stylu gotického románu, který je předchůdcem hororu. A obě tyto složky jsou v něm podle autora scénáře Martina Šinkovského obsaženy. „Byla tam spousta poslanců s celé rakouské říše a našli jsme tam i poslance z Dalmácie, což nám přišlo blízko Transylvánie, a tak jsme si vymysleli vlastní dalmatskou větev upírů,“ komentuje.

Výtvarník Ticho762 si i v případě říšského sněmu, tedy spíš kroměřížského zámku našel tajemnou zápletku: „Je tam jedno hluboké, nerozluštěné mystérium, toho jsme se chytili. Je to taková veliká záhada toho zámku, to je největší zajímavost.“

Zámek plný tajemství

Střídání časových rovin upřesňuje Miroslav Kindl. „Je to odkaz Karla z Lichtenštějnu-Kastelkorna, který vystavěl kroměřížský zámek a který současným badatelům připravil na řadě míst v Kroměříži takovou umělecko-historickou, ikonografickou hádanku tím, jak koncipoval Květnou zahradu, ale i tím, jak koncipoval salu terrenu. Historici umění si stále lámou hlavu nad významem některých částí saly terreny,“ vysvětluje Kindl. Sala terrena, která je součástí kroměřížského zámku, je zahradní přízemní sál.

V příběhu hraje svou roli i Tizianův obraz Apollo a Marsyas ze zámeckých sbírek, nejcennější a nejvzácnější obraz v Česku. „Samozřejmě Apollo a Marsyas jako nejkvalitnější obraz, nejcennější obraz kroměřížských sbírek a samozřejmě jeden z nejsložitějších obrazů jim tam nemohl chybět,“ dodal Kindl.

Hororový komiks o říšském sněmu v Kroměříži, od kterého letos uplyne 160 let, bude k mání jako tištěná publikace při výstavě Rozlomená doba v olomouckém Muzeu umění a také při mezinárodní konferenci v Kroměříži s názvem Jak se zrodil moderní Středoevropan, která bude v září mapovat kořeny občanské společnosti.

autor: bam
Spustit audio