Uršula Kovalyk: Travesty show

Setkání s literaturou se zaposloucháme do rozhlasové úpravy povídky slovenské spisovatelky Uršuly Kovalyk Travesty show o stárnoucí hvězdě Jeleně Horáčkové.

Uršula Kovalyk (nar. 1969 v Košicích) je současná slovenská spisovatelka. Vystudovala Střední zdravotnickou školu, ale ve zdravotnictví nikdy nepracovala.

Po roce 1989 prošla řadou různých povolání: byla např. ošetřovatelkou laboratorních zvířat, prodavačkou v knihkupectví, pracovnicí krizového centra pro oběti násilí. Externě vystudovala sociální práci na Trnavské univerzitě. Věnuje se práci v občanském sdružení s bezdomovci.

Vydala díla: Neverné ženy neznášajú vajíčka (2002), Travesty šou (2004), Žena zo sekáča (2008), Vec (2003), Maková panna (2004), Krvavý kľúč (2005), Cesta do výdajne (2006), Deň mŕtvych (2008, hra napísaná pre hercov a herečky komunitného Divadla bez domova) a Krasojezdkyňa (2013).

Pro rozhlas vybral Petr Hanuška. Účinkují Naděžda Chroboková a Václav Bahník. Rozhlasová úprava a režie Michal Bureš. Pořad byl natočen v ČRo Olomouc roku 2008.

Poslouchejte v sobotu 17. ledna v 18:05 hodin.

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.