Úterní Noční linka: Máte rádi staré věci?

19. květen 2020

Jaký je Váš vztah ke starým věcem? Jakou nejstarší věc máte doma? Máte šuplík plný vzpomínek? Nebo krabici pod postelí? Přebíráte jednou za čas své vzpomínky? A je pro Vás těžké je vyhazovat? Nebo patříte k lidem, kterým „staré krámy“ nic neříkají? A jak na Vás působí ještě starší věci – památky v muzeích nebo dávné stavby?

Když se řekne „staré věci,“ většinou vás nejprve napadnou ty neužitečné, zastaralé nebo opotřebované věci, které nepotřebujeme a jejichž hřbitovem se stávají popelnice a skládky. Těm „druhým“ starým věcem, těm cenným, které shromažďujeme v muzeích a obdivujeme je, říkáme starožitnosti a památky. Pak je tady ovšem ještě jedna kategorie starých věcí. V podstatě jsou to bezvýznamné cetky, hračky, fotky, pohledy, upomínkové předměty atd. A stejně si je řada z nás staví na poličky a skladuje ve skříních, šuplících, na půdách a ve sklepech. Nechce se nám je vyhodit, z části proto, že by se mohly ještě hodit, ale častěji proto, že k nim máme určitý vztah.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.