Úterní Noční linka: Rituály v našem životě

23. říjen 2018

Jaké rituály patří do vašeho života? Pomohl vám někdy rituál například projít krizovou situací, nebo uzavřít jednu životní etapu a vstoupit do nové? A co třeba oslavy narozenin, i to jsou rituály, na které občas rezignujeme. Jak je tomu u vás?

Také jste minulý týden sledovali loučení se našeho tenisty Radka Štěpánka se sportovní kariérou? Poslední zápas, poslední velký aplaus, přítomnost blízkých lidí, sporotvců i fanoušků a velké poděkování. Proběhl rituál, který Radkovi Štěpánkovi určitě pomohl uzavřít jednu životní etapu a vstoupit do nové.

Rituál je podle psychologů přirozenou součástí života. Některé děláme téměř nevědomě, třeba když podáváme druhému člověku při setkání ruku, jiné vyžadují více času a angažovanosti. Rituály jsou ustálené opakující se způsoby chování a prožívání, které člověku přinášejí pocit vnitřního klidu, ukotvení i jakési životní přehlednosti.

Rozlišujeme rituály všedního dne, rituály sezónní či sváteční opakující se v souvislosti s konkrétním ročním obdobím, a konečně rituály iniciační a přechodové. Právě ty nám pomáhají projít vývojově závažnými nebo přímo krizovými situacemi, usnadňují nám akceptovat zásadní životní změny. Sem patří svatby nebo pohřby.

Bohužel statistiky ukazují, že tradiční rituály prožívají svůj soumrak, počet svateb klesá, procento pohřbů bez obřadu roste, zvlášť ve městech. Proč k tomu dochází?

autor: zos
Spustit audio