Úterý: Město, nebo vesnice?

24. květen 2016

Žijete na vesnici, nebo ve městě? A měnili byste? Jaké výhody má město a jaké vesnice? Jsou rozdílní lidé na vesnici a ve městě? A máte nějaké vysněné místo, kde jste si vždy přáli žít?

V poslední době je hodně lidí, kteří se stěhují z měst na vesnici. Z bytů do domků se zahradou. Určitě je to lákavé…

Čistý vzduch, příroda všude kolem, možnost pěstovat si své vlastní plodiny. Lidé se ve vesnici znají, a sice si takzvaně vidí do talíře, ale na druhou stranu jsou schopni pohlídat si díky všímavosti nejrůznější nešvary, které by se mohli v obci dít. K záporům patří často špatné dopravní spojení, malé pracovní a studijní možnosti, nedostatečné možnosti nákupu.

A město? Všechno nablízku, hromada možností. Kulturní akce, školy, lékaři. Na druhou stranu je tu malý kontakt s přírodou a špatný vzduch. Lidé se tolik nezajímají o druhé. Nesledují se, nekontrolují se navzájem - mnozí to možná mohou vnímat jako větší volnost a vítat to.

Lidé, kteří žijí ve městě, vidí mnohdy vesnici v lepším světle a ti, kteří žijí na vesnici, by možná raději do města. Určitě jsou i lidé, kteří jsou spokojeni se svým bydlištěm, ale je také hromada těch, co by se rádi přestěhovali. Kde byste chtěli žít vy?

autor: zos
Spustit audio