Úterý: Půst: očista a obnova

7. březen 2017

Před týdnem skončil masopust a začal půst. Vyzkoušeli jste někdy půst, třeba jen na pár dnů, nebo jakoukoliv jinou formu vědomého odříkání si? Třeba i zřeknutí se auta, nebo mobilu na několik dnů? Zkoušeli jste čistit své tělo dietou či půstem? Jak jste se u toho cítili a vydrželi jste? Působilo toto odříkání léčivě na vaše tělo i duši, nebo spíše naopak?

Minulý týden, Popeleční středou, vstoupili věřící do 40denního postního období, které je přípravou na oslavu Velikonoc. Je to čas vnitřního očišťování.

Tradičními prostředky pokání jsou: modlitba, odříkání, tedy „půst“ a „almužna“ – dobrodiní činěné ve prospěch těch, kdo jsou na tom hůře než my.

V současné době se v řadě zemí rozšiřuje např. „ekologický půst“ – omezení zbytečných jízd autem apod. Vždy ovšem půst vychází z biblické a církevní tradice a je zaměřen na zkvalitnění vztahu k Bohu, k druhým lidem i k sobě samému, a tím může ve svých důsledcích vést i ke zlepšení života a atmosféry v celé společnosti.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.