Útulky na Olomoucku jsou z velké části plné, pro další zatoulaná zvířata není místo. Co na to vedení Olomouce?

29. srpen 2023 09:44

Mnohé útulky z Olomoucka řeší problém. Jsou plné a nemůžou přijímat další zatoulaná zvířata. Vědí o tom i zástupci olomoucké radnice, která ročně vynakládá na péči o bezprizorní kočky statisíce korun, letos 600 tisíc. Samospráva nyní zvažuje vypsání výběrového řízení na městský útulek.

„Museli jsme vyhlásit stop-stav, během týdne nám přibylo i 12 zvířat během jednoho dne. Kočičky víc přicházejí, než odcházejí, a to je problém,“ říká Kateřina Sklenářová, vedoucí útulku Pomocné ruce v Olomouci.

Sklenářová by přivítala, kdyby město řešilo toulavé kočky. Sama je zastáncem kastrací. „Za nás je to jediný možný způsob, jak snížit populaci koček a zamezit plným útulkům,“ dodává.

Náklady na péči každý rok rostou

Olomoučtí strážníci převážejí bezprizorní kočky do smluvního veterinárního zařízení. Náklady na péči ale každoročně rostou, a tak chce magistrát řešit tento problém koncepčně. Jednou z možností je vypsat výběrové řízení na městský útulek pro kočky.

„Dále by součástí tohoto koncepčního řešení měla být analýza, to znamená nechat zpracovat kastrační program včetně technickoekonomických vyhodnocení v podmínkách města. Zda se to zkrátka vyplatí,“ dodává mluvčí města Radka Štědrá.

Návrhy odboru životního prostředí olomouckého magistrátu musí nejdřív projednat rada města. Termín ale mluvčí Radka Štědrá nedokázala odhadnout.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio