V Americe si studentů FAMU nesmírně považují, říká spisovatelka Tereza Pařízková

Hrdinové její prvotiny Městečko Lážoplážo cestují v bublinách a děti chodí místo do školy do hračkářství. „V něčem je to ideální svět,“ říká spisovatelka Tereza Pařízková.

Vystudovala scenáristiku na FAMU, což byl její sen. „Původně mě zajímala fotografie a kamera. Pak jsem šla na den otevřených dveří a změnila názor,“ říká rodačka z Olomouce. Nabrat zkušenosti vyrazila i do Izraele a Spojených států. „Bylo to skvělé, hodně jsem přičichla k dokumentu a dostala jsem se i k divadlu,“ komentuje. Svůj první scénář sice psala pro dospělého diváka, ty ostatní už ale pro děti.

Nejoblíbenějším místem Terezy Pařízkové je Aljaška, kam odjela původně na pracovní pobyt. „S kamarádkou jsme dva měsíce kuchaly ryby. Byla to sice strašná dřina, ale vypracovaly jsme se,“ vzpomíná na tvrdý systém, kterému se musely přizpůsobit. A dodává, že Aljaška je země, kterou prostě nejde nemilovat.

Tereza Pařízková listuje svou novou knihou Městečko Lážoplážo

Ráda vzpomíná na cesty na zaoceánských parnících, kde pracovala na dětském oddělení. „Takhle jsem sezónně jezdila pět let,“ vzpomíná. Navštívila tak spoustu míst, kde lodě zastavovaly. „Jsem moc ráda, že jsem se podívala do aljašského hlavního města Juneau, kam nevede silnice, autem tam nedojedete, takže jsem měla jedinečnou příležitost,“ říká Tereza Pařízková, autorka knížky Městečko Lážoplážo, která by v budoucnosti ráda spolupracovala i s rozhlasem.

autor: voj
Spustit audio