V Brazílii si myslí, že všechno evropské je skvělé

Evropa je vysněný kontinent mnoha mladých Brazilců, kteří často vedle angličtiny studují ještě jeden evropský jazyk, aby snadněji našli uplatnění.

„Když jim vyprávím, co u nás nefunguje, s čím jsou problémy, nevěří mi. Přece v Evropě je všechno dokonalé“ usmívá se Markéta Pilátová. Krajanská učitelka, která na brazilské univerzitě učí češtinu.

Četli jste svým dětem knížku o víle Vivivíle? Znáte romány Žluté oči vedou domů, Má nejmilejší kniha nebo Tsunami blues?

Napsala je právě Markéta Pilátová. Získala za ně nominace na Cenu Josefa Škvoreckého a dvakrát i na Magnesii Literu. Její knížky vycházejí v němčině, portugalštině, polštině, španělštině a holandštině.

Markéta Pilátová pochází z Kroměříže, vystudovala romanistiku a historii na Univerzitě Palackého, kde taky pár let učila. Pak jela sbírat zkušenosti do Španělska, společně s manželem přispívali (a doposud přispívají) do Respektu. Do Brazílie zamířila před deseti lety.

Učí češtinu a setkává se třeba s krajany, kteří sem přišli za minulého režimu. „Jejich příběhy jsou základem mých knížek,“ říká mladá žena, která se usadila v Olomouckém kraji. Učarovaly jí Velké Losiny. „Je tady krásně. Můj manžel pochází ze Šumperka, proto jsme tu hledali dům. Losiny jsou velké tak akorát, mají všechno, co potřebujeme.“

A samozřejmě jsou také nekonečnou zásobárnou příběhů. První kniha inspirovaná Velkými Losinami by měla vyjít v polovině roku 2016. Bude pro děti a zavede nás na místní renesanční zámek.

autor: voj
Spustit audio