V centru Konice na Prostějovsku opravují náměstí. Jak dlouho rekonstrukce potrvá a co se díky ní zlepší?

27. srpen 2024 08:25

S dopravními komplikacemi musí počítat řidiči v centru Konice na Prostějovsku. Důvodem je kompletní rekonstrukce tamních veřejných ploch. Dělníci postupně rozebírají chodníky i silnici. Hotovo by měli mít zhruba za rok a půl.

„Není tady vůbec zaručena bezbariérovost, přístupnost pro obyvatele je opravdu velmi špatná,“ kroutí hlavou na náměstí v Konici Kateřina Čépe, tajemnice městského úřadu.

Popisuje, že stávající centrum města už zkrátka v podobě, jakou mělo, dosloužilo. „Už když jsem sem před dvaceti lety chodila na gymnázium, tak jsme vybírali, která kachlička nás ocákne a která ne. To se za celou dobu nezměnilo. Náměstí prostě za neodpovídá požadavkům 21. století,“ uvádí Čépe.

Vedení města proto naplánovalo kompletní rekonstrukci náměstí. Dělníci už tady rozebrali část chodníku a cestu vedoucí přímo před úřadem. Jaká bude konečná podoba centra?

„Náměstí se změní poměrně výrazně. Ubyde v levé části parkování, které bylo vedle krajské komunikace. Přibydou parkovací místa před úřadem a před nákupním střediskem. A hodně parkovacích míst přibyde ve spodní části náměstí. Rozšíří se takzvaná klidová zóna,“ popisuje Čépe.

Současná kašna zmizí

Kompletně se změní také vybavení náměstí. „Budou vysázeny další stromy, obecně na náměstí bude o dost více zeleně. A bude odstraněna současná kašna, která nemá žádnou historickou hodnotu,“ doplňuje Čépe. Místo ní bude kašna nová, která bude připomínat, že Konice leží na pomezí Drahanské a Zábřežské vrchoviny.

Pracovat budou dělníci v Konici rok a půl. Celkem oprava náměstí vejde na 38 milionů, větší část by mohla pokrýt dotace, o kterou vedení města požádalo.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio