V Drahanovické Černé věži se opravdu bydlelo, o čemž svědčí i zachovalý záchod

21. únor 2020

Drahanovice jsou typickou hanáckou vesnicí pod vrcholem hanácké velehory Velkého Kosíře. Mohou se pochlubit mnoha památkami, ale asi nejvýznamnější je pozůstatek někdejší tvrze, kterému se odpradávna, přes jeho bílou barvu říká Černá věž.

Počátky samotné obce můžeme hledat na přelomu 13. a 14. století. V historických pramenech se poprvé objevuje v roce 1322 a už v roce 1351 máme zprávy o zdejší tvrzi. Martin z Drahanovic tehdy ji tehdy s patronátním právem ke kostelu prodal svému bratru Podobovi. V následujících listinných podkladech je součástí tvrze téměř vždy i hospodářský dvorec.

Stavitele tvrze neznáme. Víme snad jen to, že jím byl některý z drobných zemanů, kteří ves vlastnili. Černá věž je pozůstatkem někdejší gotické obranné věže a pochází v jádru patrně z období stavby tvrze. Podle legendy byly tyto věže prý dokonce původně čtyři, ale odborníci tomu moc nevěří. Vchod do věže byl původně až v dnešním druhém patře ve výšce sedmi metrů, kam se chodilo po vytahovacích schůdcích. Následná vyšší patra byla otevřena ven jen štěrbinami střílen. Přízemí a suterén věže tvořily šachtu, která dnes končí podzemní prostorou sloužící jako zásobárna. Z ní prý kdysi vycházela úniková podzemní chodba.

V 15. století, došlo k zásadní přestavbě věže. Z původně syrové obranné stavby byla změněna na obytnou. Pozůstatkem této přestavby jsou dodnes větší okna a v roce 1567 zaklenutá žebrová klenba, jejíž vrcholovou partii tvoří osmiúhelný pískovcový klenák s reliéfním znakem pánů ze Stvolové. Připomíná sice gotiku, nese však již také začínající prvky renesance. Třetí a nově zvýšené čtvrté patro byly zastropeny trámovými stropy. Fasáda opravené věže se právě v této době oděla do černobílých sgrafit, které daly věži jméno.

Další přestavbou pak věž prošla na konci 17. století. Obytné prostory byly rozšířeny o místnosti v I. patře a v III. patře byl vestavěn záchodek. Dochoval se až do dnešních dnů v původní podobě. V roce 1723 byl statek v Drahanovicích natrvalo spojen s panstvím v Čechách pod Kosířem a tvrz ztratila svůj význam. Budovy kolem věže byly postupně zbourány. Podoba byla kolem roku 1850 pozměněna novým nezvyklým zastřešením - tzv. routovou střechou dochovanou do dnešní doby.

Věž je dnes v majetku obce Drahanovice. Již v šedesátých letech prošla dílčí rekonstrukcí, na přelomu tisíciletí byla důkladně obnovena a bylo rozhodnuto, že se otevře veřejnosti. Od roku 2002 je tedy turistům přístupná. Kromě informačního centra, které sídlí v přízemí věže, zde najdeme malé muzeum věnované historii obce a okolí a v nejvyšším patře pak sídlí malá galerie, kde vystavují umělci z regionu. Kromě toho přibyl k věži i areál s pódiem, který slouží kulturním akcím, a také jako letní kino. Hitem posledních let se staly svatby na Černé věži, které vracejí snoubence do romantických dob dávných časů.

Spustit audio