V Jeseníkách probíhá nejtěžší armádní závod v zimě. Kromě vojáků se poprvé zapojili i policisté

31. leden 2018

Denně ujdou až 30 kilometrů a na zádech přitom nesou krosnu s povinnou výbavou. Celkem 60 vojáků bojuje v Jeseníkách o přežití. V neznámém terénu se přitom orientují jen pomocí mapy a buzoly. Pořadatelé nejtěžšího armádního závodu v zimním prostředí Winter Survival si pro ně i letos přichystali řadu úkolů. Vůbec poprvé využili vojenské opevnění nedaleko Bělé pod Pradědem.

Zneškodnit nepřítele a dobýt bunkr, to jeden z úkolů, u kterých jsme v lese zastihli první z hlídek. Rozhodčí jim ještě před startem podávají helmu, maketu zbraně a neprůstřelnou vestu. Pohyb v ní není vůbec snadný, popisuje rozhodčí Tomáš Novohradský: „Deset kilo. Zkuste v ní běžet, zastavit a střílet. Předtím máte přesun a spíte venku.“

S jedním z vojáků jsme se přesunuli přímo k řopíku. U něj stojí mladý kontrolor a hned mu předává malorážku, kterou musí trefit tři nafukovací balonky. „Cíl černý balonek. Vidíš? Zásah!“ komentuje kontrolor počínání střelce.

Střelba na terč

Vojáci Adam Štěpán, Zdeněk Šroler a Jakub Havel dobíhají do cíle a ztěžka oddechují. Ani jeden není na závodě poprvé. Logistici z Pardubic vědí, co na víceboji čekat. Letos jim ale celý závod výrazně ztěžuje nedostatek sněhu. „Ty přesuny jsou náročné. Na sněhu se z kopce jede, takhle se běží. Navíc je vlhko, mokro a to je peklo. Bláto dělá svoje,“ říká Jakub Havel.

Na víceboj dorazilo 20 tříčlenných hlídek vojáků od nás i ze zahraničí. Letos poprvé se ale zapojili i policisté ze zásahových jednotek. Připouštějí, že pro ně není víceboj vůbec snadný. „Je to pro nás něco nového. Samozřejmě máme taky svoje soutěže, dost náročné, ale tím, že nemáme žádný výcvik na lyžích, na skialpech, orientace v terénu, je to pro nás výzva,“ vysvětluje jeden z policistů.

Pochod v terénu se skialpy na zádech

Přesto věří, že všechny úkoly zvládnou a ve zdraví dorazí do cíle.

autor: aja
Spustit audio