V Konici zahájili přestavbu multifunkční haly. Klíčová byla dotace od Národní sportovní agentury

31. červenec 2023 10:52

Národní sportovní agentura podpořila čtyři desítky projektů na rozvoj sportovišť. Mezi města a obce rozdělila téměř čtvrt miliardy korun. Některé samosprávy se už pustily do plánovaných projektů. Jedním z takových měst je i Konice na Prostějovsku. Tamní vedení uspělo se žádostí o příspěvek na rekonstrukci multifunkční haly.

Ve sportovní hale v Konici už dělníci rozebrali mantinely kolem kluziště a postupně odváží veškerý materiál.

„Současný povrch se bude muset vybrat do hloubky asi 40 až 45 centimetrů, protože pod stávajícím povrchem není izolace, docházelo k zamrzání i podloží a tím se nadzvedával led. Vybereme kompletně podloží, dáme nové štěrkové vrstvy včetně izolace a položíme nový asfaltový povrch,“ popisuje stavbyvedoucí David Kaštyl na místě, kde ještě před pár dny byly natažené trubky chladicího systému kluziště.

Zmizela také přední dřevěná stěna kryté haly, oblouk střechy je proto otevřený. „Zastřešení zůstane tak, jak je. Pouze se uzavřou štíty a rozšíří se zázemí,“ dodává Kaštyl.

Rekonstrukce sportovní haly v Konici na Prostějovsku

Halu podle starosty Konice Michala Obrusníka v minulosti využívali lidé z širokého okolí. A to přesto, že otevřená byla jen v zimě. „Původně měla být hala víceúčelová, nakonec roky sloužila pouze jako ledová plocha nebo jako kluziště,“ zmiňuje Obrusník.

Před třemi lety muselo město kvůli špatnému stavu technologie i neekonomickému provozu halu uzavřít. Teď na její opravu získalo dotaci 13 milionů korun z Národní sportovní agentury a milion korun z Olomouckého kraje. Dvanáct milionů zaplatí město. Hala po opravě bude podle Obrusníka lidem sloužit po celý rok.

Hala k využití už na zimní sezonu?

„Celá ta stavba skončí tak, že tady bude opravdu víceúčelová sportovní hala, která bude umožňovat jak zimní provoz, tak i letní sporty a bude vybudováno určité zázemí, půjčovna sportovního zařízení, věřím, že i nějaké drobné občerstvení, šatna“ vypočítává Obrusník rozsah možností haly po rekonstrukci.

Dokončit opravy by vedení města chtělo během podzimu tak, aby lidé mohli halu využívat už v zimní sezóně.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související