V lékárnách vzrostla poptávka po obvazech nebo lécích na bolest. Může za to snaha pomoct uprchlíkům z Ukrajiny

9. březen 2022, aktualizováno

Snahu lidí pomoci válkou sužované Ukrajině pociťují i lékárny v Olomouckém kraji. Mnohé z nich registrují enormní zájem o obvazy, náplasti nebo léky proti bolesti. V některých je toto zboží vyprodané.

„Poptávka, ať už obvazového materiálu nebo léků se zvedla několikanásobně,“ říká Hana Hégrová, majitelka lékárny nedaleko olomouckého Náměstí hrdinů. V případě obvazového materiálu už nemáme ani žádné zásoby,“ dodává Hégrová. Většina zákazníků do lékáren míří s tím, že mají určitý obnos, za který chtějí materiál na pomoc Ukrajině nakoupit.

Podobná situace je také v další lékárně u olomouckého Horního náměstí, kde mají v posledních dnech také kvůli vlně solidarity napilno. „Obvazový materiál, léky pro děti, dezinfekční prostředky... Musíme říct, že lidé většinou už byli domluvení na nějakém kontaktním místě, že měl někdo konkrétní požadavky,“ popisuje lékárnice Marta Surmová.

„Poptávka, ať už obvazového materiálu nebo léků se zvedla několikanásobně.“
Hana Hégrová, majitelka jedné z lékáren v Olomouc

Do lékárny právě přichází paní Kamila z Olomouce, která balíček zdravotnického materiálu připravila přímo pro uprchlíky, kterým poskytla zázemí. „Poskytli jsme jim takový první balíček – Panadol pro děti, léky proti bolesti, průjmu, na kašel, proti bolesti hlavy a tak dále,“ říká paní Kamila.

Poptávka po obvazech a dalších zdravotnických potřebách stoupla i v dalších místech Olomouckého kraje, třeba ve zdravotnických potřebách s pobočkami v Šumperku, Zábřehu a Mohelnici. Zásoby se ztenčily především ve velkoskladech, odkud tak nyní musí zboží objednávat v omezeném množství. „Buď zdravotnický materiál nemají k dispozici vůbec, případně mají jen omezený počet kusů. Týká se to hlavně obvazů, inkontinenčních vložek nebo natahovacích kalhotek,“ potvrzuje jednatel Jakub Dohnal.

Spolupráce červených křížů

Lidé zdravotnický materiál nosí například do organizací, které na něj vyhlásily sbírku. Jde třeba o Český červený kříž, který spolupracuje s tím ukrajinským. „Naše sestřičky to třídí přesně do balíčků, podle požadavků zdravotníků z Ukrajinského červeného kříže. Dáváme jim to rovnou k použití,“ uvádí ředitelka olomoucké pobočky Petra Vladyková.

Podle mluvčí České lékarnické komory Michaely Bažantové zájem o zdravotnické prostředky zaznamenali lékárnici napříč Českem. Vlna zájmu o toto zboží v souvislosti s Ukrajinou už ale v tuto chvíli začíná klesat.

autor: bas
Spustit audio