V Lipníku nad Bečvou dnes otevírají Moravskou bránu

7. květen 2011

Symbolickou slavnostní událost doplní koncerty, divadla i komentované prohlídky městských památek. Součástí dnešní městské slavnosti, je udělení ocenění osobnostem města. Akce se letos koná popáté.

Otevírání Moravské brány je zároveň zahájením turistické sezony. Lipník leží v Moravské bráně, ve městě mají také kovanou plastiku s názvem Otevřená brána. Spojením těchto dvou symbolů vznikla tradice dnešní akce.

Návštěvníci Lipníku dnes mohou absolvovat komentované procházky po městské památkové rezervaci. Bezplatné průvodcovské služby, které budou končit na střešní zahradě, mají letos téma Kovářský Lipník. Na závěr odpolední prohlídky budou moci lidé navštívit také málo dostupný klášterní kostel svatého Františka Serafinského a poslechnout si jeho vzácné varhany. Město zároveň zpřístupní vyhlídkovou věž farního kostela svatého Jakuba, odkud budou mít návštěvníci rozhled po celé Moravské bráně.

Na zámeckém nádvoří radní ocení nejúspěšnější osobnosti v oblasti kultury, vědy a sportu. V kategorii dětí a mládeže do 19 let převezmou vítězové z rukou starosty města Miloslava Přikryla tituly Sportovec roku 2010 a Talent roku 2010, do pomyslné městské dvorany slávy za celoživotní zásluhy v oblasti kultury a sportu vstoupí osobnosti spjaté s městem.

Lidé se mohou těšit i na vystoupení tanečního orchestru, tamní oblíbené rockové kapely Cimrmanovo torzo i divadélka Tilia, které se představí s pohádkou Don Šajn. Program večer uzavře večerní tradiční ohňová show.

autor: kor
Spustit audio