V Litovli brzy začne stavba parkoviště u Svatojánského mostu, část obyvatel je ale proti. Proč?

15. červen 2023 13:37

V Litovli začne příští týden stavba nového parkoviště. Odstavná plocha pro bezmála padesát aut nahradí jedinou zelenou plochu u Svatojánského mostu. Některým obyvatelům se to nelíbí. Vadí jim, že ve městě ubyde část zeleně.

„Vyslyšeli jsme občany, kteří jsou v blízkosti této lokality, a to je velké sídliště Vítězná, a kde – jako na ostatních jiných velkých sídlištích ve městech – jsou problémy s parkováním,“ uvádí nezávislý litovelský starosta Viktor Kohout.

Šestačtyřicet parkovacích stání má sloužit také návštěvníkům blízké sportovní haly. „Když je tam nějaká akce, tak nám lidé parkují na trávě, na chodnících, všude možně. Takže i pro sportovní halu může toto parkoviště sloužit,“ dodává Kohout.

Některé místní trápí ztráta zeleně

Část místních ale plán kritizuje, nelíbí se jim umístění parkoviště na úkor zeleně. „Jakákoliv zelená plocha, která se vezme na parkoviště nebo na jakýkoliv beton či kostky mně prostě vadí,“ říká paní Petra z Litovle.

Podle starosty Viktora Kohouta ale výstavbu parkoviště kritizují hlavně lidé, kteří se s nedostatkem parkování nemusí potýkat. Z místa zeleň podle něj navíc zcela nezmizí. „Projektant to navrhl tak, aby se to na této části mostu zazelenalo, aby tady byly lavičky, oddychová zóna. Aby to prostě nebylo, jak se říká, jako pěst na oko,“ přibližuje starosta Litovle.

Parkoviště uleví i poště, která bude vytíženější

Kohout očekává, že parkoviště využijí i návštěvníci nedaleké pošty. A to nejen ti z města, ale nově také z litovelské části Chudobín, kde pobočka pošty skončí. Místní a také obyvatelé nedaleké Mladče tak pravděpodobně začnou za službami pošty dojíždět do Litovle. „Teď ulevíme i poště, protože pokud se sem budou sjíždět ještě klienti, kteří využívali služby pošty v obcích, tak to vyřeší i tuto věc. U pošty je totiž jen šest parkovacích míst,“ uzavírá Kohout.

Dělníci začnou parkoviště u Svatojánského mostu stavět na začátku příštího týdne.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související