V Litovli dokončili opravu koryta Nečízu

30. říjen 2019

V Litovli dokončili druhou etapu opravy ramena Moravy - Nečízu. Brzdily ji technické problémy a hledání financí. Příští rok by se už ale turisté mohli lodí projet nejen k litovelskému náměstí, ale i dál. Pokračuje tak nákladný projekt "Hanáckých Benátek."

U opraveného koryta Nečízu nedaleko litovelských smetanových sadů jsem potkala Vladimíru Vágnerovou. „Je to pěkné, není to špatné. Žádná zlatá, stříbrná pozlátka,“ chválí Vágnerová.

Nečíz

Do úprav koryta se dělníci pustili poté, co došlo ke zřízení panelů, které tvořily klenbu toku. „Před čtyřmi lety došlo k havárii, kdy se strop propadl až do vody. Z toho důvodu zastupitelstvo uvolnilo přes třináct milionů korun,“ popisuje nezávislý litovelský starosta Viktor Kohout. Opravy provázely technické potíže. Dokončení se tak o několik měsíců protáhlo, a také prodražilo. „V průběhu stavby se zjistilo, že opěrné zdi, které se měly stavět, neměly dostatečné podloží, takže se všechno muselo přeprojektovat,“ dodává Kohout.

Vedení města se rozhodlo koryzo odkrýt a dostat jej tak do jeho historické podoby. „Nečíz je vodní dílo, které nemá obdoby v celém Československu. Protéká od jednoho mlýna až do prostoru mezi rybníky pod radniční věží i náměstím, upozorňuje na unikátnost řeky Robert Jarmar.

Litovel proto usiluje o zařazení toku na seznam kulturních památek. Úpravy jeho koryta by měly do budoucna umožnit proplouvání loděk pod historickým náměstím v centru Litovle až do parku s dominantou budovy gymnázia.

„Bude to určitě rarita, protože by se mohly zprovoznit lodní výlety pro turisty,“ popisuje starosta s tím, že pravidelných projížděk by se lidé mohli dočkat už příští rok. Vedení města plánuje opravu i dalšího úseku, ta je zatím ale kvůli hledání financí v nedohlednu.

autor: bas
Spustit audio