V Litovli konečně začínají s rekonstrukcí autobusového nádraží. Oprava přitom měla probíhat už od září minulého roku

4. srpen 2023 16:15

V Litovli na Olomoucku konečně začíná slibovaná modernizace autobusového nádraží, které mnozí místní označují jako ostudu města. Zástupci ČSAD Ostrava, které nádraží vlastní, přestavbu zahájili loni v září, na místě se ale zatím nic nedělo. Tento týden však nádraží majitel oficiálně předal stavební firmě a práce můžou se zpožděním začít.

Mělo se jednat o dočasné provizorium, místo toho už je to tři roky, co se autobusové nádraží přesunulo do Příčné ulice. „Covidová doba projektantům nepřála, takže kolegové museli doplňovat tým. Samozřejmě se našla i technická úskalí, kvůli kterým se muselo rozšiřovat povolování těchto staveb,“ objasňuje důvody velkého zdržení projektant Luděk Cekr. 

Tento týden si přestavbu nádraží oficiálně převzala stavební firma, a práce tak mají začít. Potrvají půl roku, od 1. ledna by už autobusy měly opět vyjíždět z místa, které je k tomu určené. Jeho současný vzhled mnozí obyvatelé Litovle hodnotí jako ostudu města.

Bezbariérový přístup či WiFi připojení

Jak bude nádraží vypadat po rekonstrukci? Cestující se můžou těšit na celkový nový prostor, který bude koncipován tak, že uprostřed bude jeden centrální ostrůvek s osmi nástupními stanovišti. Potom zde budou tři výstupní stanoviště a samozřejmě taky výpravní budova,“ popisuje Ivana Havlíčková manažerka služeb autobusových nádraží ČSAD.

Výpravná budova bude z modulů, cestující v ní najdou informační kancelář, chybět nebude také zázemí pro řidiče autobusů. Budova bude bezbariérová, klimatizovaná, osazena kamerovým systémem a k dispozici bude i WiFi připojení.

Autobusové nádraží v Litovli

Rekonstrukce podle Havlíčkové přijde na třicet až čtyřicet milionů korun. Kromě litovelského nádraží plánuje vedení ČSAD Ostrava investice i do dalších stanic v regionu. Kromě této má podnik ve správě například nádraží v Uničově, Hranicích nebo Jeseníku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související