V některých školách se stále opravuje. Do začátku školního roku nebudou hotoví například v Lipové na Prostějovsku

28. srpen 2024 07:25

V mnohých školách finišují prázdninové opravy. Ne všude je ale dělníci stihnou tento týden dokončit. Například v malotřídní základní škole v Lipové na Prostějovsku budou pracovat až do konce září. Děti se proto budou učit v nedaleké školce.

Dělníci v budově základní školy v Lipové například ještě lepí obklady. „Teď budu obkládat sociální zařízení,“ popisuje jeden z nich.

Rekonstrukce školy už byla podle ředitelky po desítkách let provozu potřeba. „Asi od roku 1980 nebyl vnitřní prostor vůbec rekonstruovaný. Stav už byl na hraně,“ popisuje ředitelka školy Eva Havlénová.

Ve škole bude nové sociální zařízení včetně bezbariérového, upravují se i některé místnosti. „Došlo ke snížení ještě tady té stropové části. Budou zde sádrokartonové podhledy, což přispěje i k energetickým úsporám,“ dodává Havlénová.

Dělníci ale práci nestihnou dokončit do začátku září, a tak děti budou muset ještě zhruba měsíc docházet do nedaleké mateřské školy. Podle ředitelky je to sice komplikace, ale díky tomu, že mají v obci i mateřskou školu, dokázali výuku přizpůsobit.

„Je to trošku náročnější zahájení, ale rodiče i děti jsou na to připraveni, protože aby se tak velká rekonstrukce dala zvládnout, nemohli jsme počítat, že to do konce srpna bude. Jsme na to připraveni, rodiče informováni. Děti se možná i těší, že to bude vzrůšo,“ usmívá se ředitelka. 

Do nově opravené školy by se žáci měli přestěhovat od října.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio