V Olomouci začala rekonstrukce části třídy Svobody, omezila dopravu. Některé linky vůbec nejezdí

11. červenec 2022 09:52

V pondělí 11. července začala v Olomouci rekonstrukce části jedné z nejfrekventovanějších komunikací v centru města, třídy Svobody. Stavební práce zahrnou postupně opravy křižovatek u okresního soudu a křižovatky s ulicí Aksamitova.

Náklady na rekonstrukci, která se zásadně dotkla osobní i tramvajové dopravy, vyjdou město na 11,3 milionu korun. Dopravu dnes v uzavřené části ulice usměrňovali policisté, zjistila ČTK. Provoz tramvají bude v tomto úseku omezen do 14. srpna, řidiči musejí s objízdnými trasami počítat až do konce září.

V úseku projdou postupně opravou tramvajové křižovatky s Aksamitovou ulicí a u okresního soudu, které jsou v režii Dopravního podniku města Olomouce (DPMO). „Město Olomouc se k těmto opravám tramvajové trati připojí s opravou vozovek a také chodníku před poliklinikou,“ uvedl náměstek primátora Martin Major (ODS). Součástí rekonstrukce bude i pokládka a oprava detekčních smyček, které budou sloužit pro budoucí koordinaci provozu světelně řízených křižovatek na náměstí Národních hrdinů a Havlíčkovy ulice.

Tramvajové omezení: Linky 3, 6 a 7 nejezdí vůbec

Kvůli opravě trati na křižovatce Havlíčkovy ulice a třídy Svobody nejezdí od pondělí tramvaje mezi náměstím Národních hrdinů a okresním soudem. Náhradní autobusová doprava v tomto úseku zavedena nebude, sdělila ČTK mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Tramvajové linky číslo 1 a 2 v době opravy křižovatky pojedou po svých trasách, linky číslo 3, 6 a 7 nebudou provozovány. Tramvaje číslo 4 nahradí linka X4, která pojede v obou směrech přes tržnici a třídu Kosmonautů podle výlukových jízdních řádů. Tramvajová linka X2/5 pojede jen v pracovních dnech z Neředína přes zastávky Palackého, Náměstí Republiky, Kosmonautů, Šantovka a Trnkova. V opačném směru pojede tramvajová linka X5/2. Tramvajová linka číslo 5 bude jezdit jen ve dnech pracovního klidu.

Řidiče čeká omezení až do 30. září

Řidiči musejí s objízdnými trasami kvůli uzavírce křižovatky Havlíčkova, třída Svobody a Pavelčákova počítat až do 30. září. Objízdné trasy a uzavírka ulice jsou vyznačeny, přesto to řada řidičů v pondělí ráno přehlédla a z třídy Svobody je vraceli zpět policisté. Objízdné trasy pro osobní i nákladní dopravu jsou uvedeny na stránkách města.

Rekonstrukce části třídy Svobody je součástí 14 investičních akcí týkajících se oprav komunikací ve městě v celkové hodnotě 77 milionů korun, které schválila městská rada. Hotova už je oprava vozovky v Okružní ulici téměř za 12 milionů, pokračuje také rekonstrukce v Rokycanově ulici. Součástí velkého balíku oprav jsou nejen samotné komunikace, ale například i související mosty či zastávky MHD.

Křižovatka třídy Svobody a ulice Havlíčkova je pro řidiče zcela uzavřená

Termín zahájení rekonstrukce na třídě Svobody byl kvůli tramvajové výluce i uzavírkám pro individuální dopravu podmíněn dokončením druhé etapy protipovodňových opatření a obnovením provozu na Masarykově třídě od 1. července.

Zdroj: ČTK

Spustit audio