V Olomouci začínají vánoční trhy. Nabídnou kulturní program, tradiční punč, ale i šnečí speciality

23. listopad 2018

Do Vánoc zbývá už jen měsíc. Poznat je to i v historickém centru Olomouce, které tradičně zaplnily dřevěné stánky s punčem a dalším zbožím. Vánoční trhy začínají oficiálně dnes odpoledne, už s předstihem si ale schůzky u punče stihli dát první Olomoučané.

První návštěvníci už si dávají sraz u punče na Horním náměstí. Vánoční trhy bez stánků s punčem už si místní nedovedou představit. Někteří už punčovou sezónu zahájili, na náměstí ale scházejí ale i během svátků. „Pokud to půjde, aspoň jednou týdně,“ říká paní Marie.

U jednoho ze stánků nabízí pan Pepa hned několik druhů punčů. „Olomoucký, finský, sherry a valašský,“ vyjmenovává. Největší zájem je podle něj o klasický olomoucký s rumem nebo sherry. Sám si punč dát nemůže. „Nemůžu, řídím,“ vysvětluje pan Pepa.

Renáta Vaculová má na starost správu vánočních trhů v Olomouci. Když se rozhlédneme po náměstí, vánoční strom už je připravený, stánky také. „Jako každý rok se mohou návštěvníci těšit na výborný vánoční punč, je tady spousta různého občerstvení, různé speciality, jak italské, tak české. Nebudou chybět ani šnečí speciality. Poprvé tady budeme mít stánek s bezlepkovou stravou, novinkou je i káva do kornoutu.“

Stejně jako v minulých letech budou součástí olomouckých vánočních trhů koncerty či zpívání koled. Vánoční stánky na Horním náměstí se uzavřou 23. prosince, na Štědrý den si budete moci koupit už jen punč a také zajít na sváteční bohoslužbu ve 22 hodin.

autor: bam
Spustit audio