V Olomouckém kraji přibývá střetů vozidel se zvěří. Řidiči by měli být opatrnější

24. říjen 2020

Brzké stmívání, které od zítřka ještě uspíší změna času, časté mlhy, kluzká vozovka. A taky větší riziko srážky se srnami nebo divočáky. To všechno jsou důvody, proč by řidiči měli v podzimním čase podle policistů jezdit se zvýšenou opatrností.

„Stojíme za rondelem za Olomoucí u dálnice na Mohelnici. Je to častý přechod srnčí zvěře, ale už jsme tu měli sražená i prasata,“ ukazuje předseda mysliveckého spolku Křelov Jan Nastoupil na remízky podél výjezdu z Olomouce směrem na Mohelnici. Právě podobná místa, kde silnice zasahuje do jinak nepřerušeného pásu stromů, jsou podle něj nejrizikovější. A teď na podzim obzvlášť.

„Zvěři ubývá v tuto dobu v polích potravy a ona se musí za tou potravou více pohybovat, takže je větší pravděpodobnost té srážky na silnici,“ dodává Nastoupil, podle kterého nejsou příliš účinné ani pachové ohradníky. Proto je místní myslivci přestali využívat. Nezbývá tak než dávat na cestách obzvlášť velký pozor.

Střet se zvěří je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod

„Pokud budeme obezřetní a s možným vběhnutím zvěře do vozovky budeme počítat, můžeme snížit závažnost hrozících následků. Mnoho řidičů v těchto situacích reaguje stržením volantu a snaží se zvířeti vyhnout. Tím ale mohou způsobit mnohem závažnější následky. Dopravní experti proto doporučují prudké brzdění a držení volantu ve stejném směru,“ radí řidičům policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

To, že právě podzim patří z hlediska srážek se zvěří k rizikovým obdobím potvrzuje i Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu. Počty těchto nehod navíc rostou i meziročně. „Za posledních pět roků od roku do 2015 do roku 2019 se počet srážek se zvěří v Olomouckém kraji meziročně zvyšoval zhruba o 5 procent. Takže v roce 2019 jsme měli cca 5500 zaznamenaných srážek se zvěří,“ uvedl Bíl.

K nejrizikovějším místům v Olomouckém kraji podle Bíla patří úsek ze Šternberka na Olomouc nebo silnice č. 150 u Želatovic u Přerova.

Spustit audio