V olomouckém vlastivědném muzeu vystavují gigantická zvířata z doby ledové. Na pravěké obry muselo muzeum vyhradit svůj největší sál

28. duben 2019

Bobra, velkého jako průměrný člověk, a další pravěká zvířata v jejich životní velikosti si můžete v těchto dnech prohlédnout v olomouckém vlastivědném muzeu. Podobu patnácti vyhynulých gigantických tvorů z doby ledové vytvořili vědci pomocí moderních technologií včetně největšího exponátu - pravěkého mamuta. Řadu z těchto zvířat mohli lidé potkat před 10 tisíci lety i na Moravě.

Paleontolog Tomáš Lehotský a giganti

„Tato zvířata jsou z poslední doby ledové, to znamená, že jsou starší deseti tisíc let. Od severu i od jihu se zvětšoval kontinentální ledovec, tím pádem se snižovala teplota a ta zvíata se musela nějak přizpůsobit,“ říká paleontolog Tomáš Lehotský mezi pravěkými obry. Na dobu ledovou byla podle něj zvířata dobře připravená. „Všechna jsou hodně ochlupená, hodně chundelatá a navíc mají menší tělesné výběžky, jako menší uši, mají kryté oči a podobně,“ dodává Lehotský.

Obří modely zvířat zabraly pro nejbližší měsíce největší sál muzea, dřívější kostel svaté Kláry. Řada z těchto pravěkých zvířat žila třeba i na střední Moravě. „Postavení Olomouce je naprosto unikátní. Vyskytovala se tu předledovcová step, přímo z území města Olomouce máme nálezy mamutích kostí a zubů,“ přibližuje paleontolog.

Několikametrové exponáty doplnilo muzeum vlastními sbírkovými předměty, například kostmi, zuby nebo koprolity, čili zkamenělými exkrementy pravěkých zvířat, které archeologové našli na Olomoucku nebo světově proslulém nalezišti pravěkých mamutů v Předmostí u Přerova.

autor: bam
Spustit audio