V Přerově otevřeli zrekonstruovaný krytý bazén, v Olomouci a Prostějově přemýšlí o výstavně nových. Co další města v kraji?

13. prosinec 2023

V Olomouci i v Prostějově vedení měst v posledních týdnech ohlásila záměry na stavbu nových plaveckých bazénů. V Přerově zase v pátek otevřel bazén po velké rekonstrukci.

Ohlasy na znovuotevření byly veskrze velmi kladné. Nadšená z nového bazénu byla i trenérka dětí Monika Vyhňáková. Po dobu rekonstrukce padesátky totiž s dětmi plavali jen v malém dětském bazénku. „Děti si sice užívaly plácání v teplé vodě, ale tohle je určitě posune mnohem víc,“ řekla.

Spokojení jsou samozřejmě i trenéři a sportovci z jiných oddílů, třeba ploutvového plavání nebo vodního póla, protože těch sedm měsíců, během kterých probíhala rekonstrukce, museli za plaváním buď dojíždět do sousedních měst, třeba do Hranic nebo do Olomouce, nebo plaveckou techniku trénovali na suchu, což nebylo ideální.

V Olomouci a Prostějově řeší nové bazény

Na rozdíl od Přerova, kde bazén město rekonstruovalo, v Olomouci a Prostějově aktuálně samosprávy řeší možnosti výstavby nových krytých bazénů.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

V Prostějově během úterý zastupitelé na svém jednání rozhodli, že město nechá zpracovat projektovou dokumentaci na stavbu úplně nového bazénu, který bude mít 25 metrů a osm drah. Umístěný by měl být vedle stávajícího aquparku Koupelky. Podle primátora Františka Jury z hnutí ANO by jeho stavba měla přijít na 600 milionů korun. Hledají na ni proto vhodné dotační programy.

Někteří opoziční zastupitelé ovšem poukazují na to, že pětadvacítka není svojí velikostí dostatečná a prosazují padesátku. Jestli svůj návrh prosadí, se ještě uvidí.

Čtěte také

Záměr na stavbu nového 25timetrového plaveckého bazénu ohlásila také samospráva Olomouce, a to v areálu aquaparku na okraji města. Sloužit by měl k výuce školáků, ale i členů sportovních klubů v době plánované rekonstrukce velké haly plaveckého bazénu nedaleko centra města. Následně by pak rozšířil nabídku sportovního využití ve městě.

V rubrice O čem se mluví přišla také řeč na to, jaká je situace ohledně krytých bazénů v dalších městech Olomouckého. Poslechněte si. 

Petra Kouby, jednatele městské společnosti Sportoviště Přerov, jsme se pak ptali mimo jiné na tyto otázky.

  • Co všechno opravy přerovského bazénu zahrnovaly?
  • Rekonstrukce se nestihla v termínu. Proč se oprava protáhla?
  • Co vše nyní bazén nabízí a dostačuje kapacitně?

Ve středu 20. prosince se budeme bavit na téma obchvat Bludova. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

 

Spustit audio